Iar cea mai afectată companie este Orsted, cel mai mare constructor de turbine eoliene offshore. De la sfârșitul anului 2020, vântul nu mai bate în favoarea firmei. Și cu cât înaintăm, cu atât tabloul devine mai întunecat.
De prea mult timp deja, acționarii Orsted nu pot decât să constate că, la fiecare publicare de rezultate, la fiecare analiză a unui broker și la fiecare critică venită din partea lui Donald Trump și a administrației sale în privința eolianului offshore, perspectivele grupului se întunecă tot mai mult.
În ultimele trimestre, Orsted a înregistrat în lanț deprecieri de active. Aproape 1,7 miliarde de dolari la ultima raportare (echivalentul a 12,1 miliarde de coroane daneze), iar analiștii consideră că există motive întemeiate ca această tendință să fie evidențiată și de rezultatele financiare ce vor fi prezentate pe 7 mai.
Proiecte blocate de Trump
Săptămâna trecută, Doug Burgum, secretarul american de Interne, a cerut oprirea imediată a proiectului Empire Wind, un parc eolian offshore de pe coasta New York-ului. Construcția proiectului, gestionată de compania petrolieră norvegiană Equinor, abia începuse la începutul lunii. Parcul urma să intre în funcțiune în 2027, cu o capacitate de 0,8 GW – aproximativ jumătate din capacitatea unui reactor nuclear de tip EPR.
Orsted are și el două proiecte majore în aceeași regiune: Sunrise Wind, cu o capacitate de 0,9 GW, și Revolution Wind, de 0,7 GW. Trump și administrația lui s-au declarat intransigenți față de energia eoliană – atât terestră, cât și offshore –, susținând că această tehnologie este „nocivă pentru mediu” și „prea costisitoare”.
Industria pescuitului, noua linie de atac împotriva eolianului
O altă problemă semnificativă a fost ridicată tot săptămâna trecută, când echipa lui Donald Trump a emis un decret pentru revitalizarea industriei pescuitului comercial în SUA. Acesta menționează că vânzarea zonelor de pescuit americane către companii străine din domeniul eolianului offshore constituie o amenințare și afectează dominația globală a țării pe segmentul pescuitului marin.
Aceste inițiative nu fac decât să sporească presiunea deja existentă, intensificată și de politica tarifară a Casei Albe. Taxele vamale pe oțel și aluminiu ar putea afecta aprovizionarea companiilor din sector.
Rentabilitatea proiectelor eoliene, pusă sub semnul întrebării
Dincolo de problemele legate de termenele și fezabilitatea proiectelor, dificultățile actuale implică și posibile creșteri ale costurilor de investiție. Pentru proiectul Sunrise Wind, Orsted a estimat în martie 2024 un buget de 6 milioane de dolari pe megawatt. Însă analiștii de la Jefferies consideră că, ținând cont de deprecierile înregistrate până acum, costul ar fi deja de 6,6 milioane de dolari pe megawatt – fără a include potențialele efecte ale tarifelor vamale.
Problema majoră pentru companiile implicate este că majorarea investițiilor reduce semnificativ rata internă de rentabilitate (TRI) a proiectelor. Dacă Orsted va înregistra în datele financiare din 7 mai noi deprecieri de amploarea celor din trimestrul anterior, TRI-ul pe întregul ciclu de viață ar putea scădea cu 100 de puncte de bază.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.