Acordul a fost semnat miercuri la Alger de Fatiha Neffah, vicepreşedintele pentru marketing al Sonatrach, şi Claudio Machetti, şeful Enel pe segmentul de global energy & commodity management.
Statele europene se grăbesc să-şi asigure o cantitate mai mare de gazele naturale după reducerea livrărilor din Rusia. Din august preţurile la gaze au scăzut după nivelul record din primăvară, dar încă sunt la un nivel istoric ridicat, afectând afacerile din Europa şi ducând la majorarea inflaţiei.
În 2021, Algeria a fost cel mai mare furnizor de gaze al Europei, după Rusia şi Norvegia. Statul din nordul Africii trimite gaze către Italia prin conducta Trans-Med, dar şi sub formă de gaze naturale lichefiate (GNL).
Italia ar urma să primească 25,2 miliarde metri cubi (bcm) de gaze din Algeria anul acesta, în creştere de la 20,9 bcm în 2021.
Dezastrul din energie. Mircea Coșea: Statul nu va fi în stare să plătească
Profesorul de economie MIrcea Coșea a vorbit despre situația din sectorul energetic.
„Povara asta cu compensarea e foarte periculoasă, pentru că suma e atât de mare încât bugetul n-o va putea plăti. Deocamdată, această sumă este preluată parțial de bănci, pentru că furnizorii și distribuitorii s-au dus la bănci. Acum două săptămâni a fost un comunicat nu foarte clar. dar foarte bine înțeles în pofida acestei neclarități, anume că băncile nu vor mai continua să mai finanțeze pentru că au conștiința faptului că sunt credite neperformante.
În condițiile astea, și aici nu discutăm de sumă, poate fi un miliard sau 40 de miliarde, dar în condițiile în care costurile de producție și toate celelalte nu sunt acoperite, furnizorul, dar și distribuitorul poate să înceteze activitatea. Iar asta înseamnă blocaj, care duce la o situație pe care noi am cunoscut-o parțial acum vreo 30 și ceva de ani, anume la debranșări. Debranșările vor fi făcute al nivel individual.
Poate se ascunde falimentul unor societăți
La nivelul economiei reale lucrurile sunt mult mai complicate, pentru că acolo consecințele sunt foarte grave. Statul nu va putea să intervină, după părerea mea, pentru că nu are cum, decât dacă se va împrumuta, iar împrumuturile devin atât de scumpe în momentul de față încât ajungem într-o anticameră a incapacității de plată și n-aș vrea în niciun caz să ajungem acolo”, a explicat Mircea Coșea, pentru B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.