Reducerile drastice ale emisiilor de CO2, provenite în principal din arderea combustibililor fosili, vor fi necesare în anii următori pentru a putea fi atinse obiectivele de limitare a creșterii temeraturilor globale pentru prevenirea schimbărilor climatice galopante, a anunțat vineri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
"Departe de a scădea rapid - așa cum este necesar pentru a îndeplini obiectivele climatice globale stabilite în Acordul de la Paris - emisiile de CO2 au atins un nou nivel record", a declarat AIE într-un raport.
Emisiile globale provenite din energie au crescut cu 410 milioane de tone, sau 1,1%, în 2023, ajungând la 37,4 miliarde de tone, se arată în analiza AIE.
O expansiune globală a tehnologiilor curate, cum ar fi energia eoliană, solară și vehiculele electrice, a ajutat la limitarea creșterii emisiilor, care a fost de 1,3% în 2022. Dar o redeschidere a economiei chineze, o utilizare sporită a combustibililor fosili în țările cu o producție hidroenergetică scăzută și o redresare a sectorului aviației au dus la o creștere globală, a precizat AIE în raportul său.
Alternativele poluante care au înlocuit energia hidroelectrică au reprezentat aproximativ 40% din creșterea emisiilor, sau 170 de milioane de tone de CO2, a precizat instituția.
"Fără acest efect, emisiile din sectorul global al energiei electrice ar fi scăzut în 2023", a precizat AIE.
Potrivit raportului, emisiile legate de energie în Statele Unite au scăzut cu 4,1%, cea mai mare parte a reducerii provenind din sectorul energiei electrice.
În Uniunea Europeană, emisiile provenite din energie au scăzut cu aproape 9% anul trecut, datorită creșterii producției de energie din surse regenerabile și a scăderii producției de energie pe bază de cărbune și de gaze.
În China, emisiile provenite din energie au crescut cu 5,2%, în condițiile în care cererea de energie a crescut pe măsură ce țara și-a revenit după blocajele legate de COVID-19, se arată în raport.
Cu toate acestea, China a contribuit, de asemenea, cu aproximativ 60% din adaosurile globale de energie solară, eoliană și vehicule electrice în 2023, a precizat AIE.
La nivel global, vehiculele electrice au reprezentat una din cinci vânzări de mașini noi în 2023, ajungând la 14 milioane și crescând cu 35% față de nivelul din 2022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.