Elveția și Italia au fost nevoite să-și redefinească granițele în Alpi, deoarece topirea ghețarilor au dat peste cap granițele istorice stabilite între cele două țări vecine.
Noile linii au fost aprobate pe baza datelor oferite de specialiști și în urma discuțiilor reciproce purtate. Ca atare, cele două națiuni au acceptat noile granițe ale Muntelui Matterhorn care situează între cantonul Valais din Elveția și Valea Aosta din Italia.
Semnale de alarmă
De altfel, specialiștii nu încetează să tragă semnale de alarmă, avertizând că ghețarii din Europa sunt foarte afectați de încălzirea globală, cauzată în principal de activitatea umană.
"Secțiuni semnificative ale graniței sunt definite de bazine hidrografice sau de liniile de creastă ale ghețarilor, brad sau zăpadă perenă. Aceste formațiuni se schimbă din cauza topirii ghețarilor", a explicat guvernul elvețian într-un comunicat de presă citat de agenția Bloomberg.
Un caz special
Celebra stațiune de schi Zermatt a fost un caz special, cele două țării fiind nevoite să traseze o nouă linie de frontieră, astfel trasată încât să păstreze apartenența teritorială a diferitelor monumente și instituții din acest oraș situat la o altitudine de 1.620 de metri deasupra nivelului mării.
Întregul proces de modificare a granițelor a început anul trecut odată cu înființarea unei comisii mixte care a elaborat variantele cele mai bune. Elveția a semnat deja tratatul, în timp ce Italia urmează, dar nu se știe când, să facă același lucru.
Bloomberg menționează că, în 2023, ghețarii elvețieni au pierdut pierde 4% din volumul lor, după cum a raportat Academia Elvețiană de Științe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.