Secretul bancar ar fi trebuit abolit până în 2014, când guvernele a cel puțin 50 de țări, inclusiv Elveția, au convenit să facă schimb de informații cu privire la bunurile și depozitele cetățenilor altor țări.
Într-o țară în care de mai bine de 80 de ani se incriminează dezvăluirea de informații despre clienții băncilor, Comisia pentru Economie și Fiscalitate a Parlamentului Elvețian începe să studieze revizuirea legislației relevante, respectiv articolul 47 din Constituția Elveției, care instituie secretul bancar și interzice orice informație privind conturile băncilor elvețiene, chiar dacă ar fi în interes public.
Este de așteptat ca comisia să își prezinte propunerile până vineri.
Schimbarea de atitudine a Elveției se datorează presiunii puternice din partea Națiunilor Unite.
Potrivit informațiilor prezentate de ziarul britanic The Guardian, raportorul Irene Kahn subliniază într-o scrisoare adresată guvernului elvețian că articolul 47 este o încălcare a dreptului internațional și a drepturilor omului. Kahn subliniază că secretul bancar ”este de obicei o trăsătură a regimurilor autoritare”.
Activitatea comisiei a fost generată și de scurgerea de informații din februarie privind conturile celei de-a doua bănci ca mărime din Elveţia, Credit Suisse.
O verificare efectuată la cel puțin 30.000 de clienți a arătat că Credit Suisse ține de decenii conturi ale persoanelor implicate în tortură, trafic de droguri, spălare de bani, corupție și multe alte infracțiuni grave.
Citește mai departe pe DCNews Radio
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.