Publicitate
Și nu doar la nivel de intenție. A fost înființată o nouă entitate care, potrivit publicației Le Temps, ar urma să ajute la crearea de companii nelistate evaluate la peste un miliard de franci elvețieni. Mai mult, Swisscom, UBS și alți jucători importanți din economia elvețiană doresc să pună accelereze lucrurile pentru ca Elveția să devină un jucător de frunte, la nivel global, în tehnologie.
Christoph Aeschlimann, directorul Swisscom, venit cu ideea de a strânge 50 de miliarde de franci pentru a sprijini start-up-urile elvețiene. „La modul ideal vorbind, ar trebui să construim un Nestle al lumii informaticii. Și nu mă gândesc doar la digital, inteligență artificială sau cloud. Vorbesc despre tehnologie în sensul larg al noțiunii, precum energia solară sau purificarea apei, domenii în care sunt necesare inovații și unde Elveția are un rol de jucat.”
Mai mult capital de risc
Din această seară, proiectul a intrat într-o nouă fază. Alături de UBS, a fost creată Fundația Deep Tech Nation Switzerland. Scopul: îmbunătățirea condițiilor-cadru pentru start-up-uri, pentru scale-up (următoarea etapă a acestor companii) și pentru investitori, „astfel încât mai mult capital de risc să circule pe piața elvețiană”. Cei doi parteneri amintesc, printre altele, că, în fiecare an, mai puțin de 3 miliarde de franci sunt injectați pentru finanțarea afacerilor în creștere. În Suedia această cifră trece de 5 miliarde, iar în Israel ajunge la 10 miliarde.
Până la 100.000 de locuri de muncă
Există un obiectiv economic: crearea indirectă, pe parcursul mai multor ani, a până la 100.000 de noi locuri de muncă în Elveția. Dar și un ideal, prin concentrarea investițiilor în așa-numitul sector „Deep Tech”, adică inovații tehnologice intensive în cercetare care rezolvă problemele sociețății. „Prin construirea unui ecosistem dinamic pentru companiile tinere care se concentrează pe probleme sociale, abordăm provocările globale”, spune Christoph Aeschlimann astăzi.
Prin urmare, vor fi susținute în principal companiile tinere active în alimentație, protecția climei, furnizarea de energie, sănătate sau educație.
Provocările sunt enorme
Stadler Rail, SIX, Vaudoise Assurances, Rolex, Swiss Re, Sicpa și Universitatea din Zurich s-au alăturat deja fundației. Fiecare companie care participă și este listată în SMI injectează un milion de franci în fundație. „Misiunea este de a promova la nivel monidal tot ceea ce fac deja start-up-urile elvețiene. Va fi un fel de Turism al inovației din Elveția. Obiectivul este, de asemenea, de a îmbunătăți reglementările pentru a favoriza companiile și a atrage investitori, dar și pentru a servi drept platformă de întâlnire între acestea. Provocările sunt enorme”, explică Christian Neuhaus, purtător de cuvânt al operatorului.
În cele din urmă, fundația caută între 12 și 14 milioane de franci pentru aceste scopuri. Și, în același timp, trebuie să faciliteze strângerea acestor 50 de miliarde de franci.
E greu la noi spre deosebire de SUA
În prezent, situația pentru start-up-uri este complicată, spune Jordi Montserrat, șeful Venturelab, un program de sprijin pentru start-up-uri, care notează că „în Elveția și în Europa, este greu, spre deosebire de Statele Unite, să strângi sume mari. „Elveția rămâne în fruntea clasamentului în ceea ce privește inovația, iar numărul de start-up-uri este la același nivel ca în anii precedenți. Perioada actuală este dificilă din punct de vedere al finanțării, la nivel global, cu o scădere generală de aproape 50% care afectează și Elveția”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.