Deși schimburile comerciale dintre cele două țări au stagnat în sectoare cheie, precum autoturisme și ceasuri, exporturile de produse farmaceutice către Rusia au atins niveluri record, a anunțat ziarul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag, citând datele Biroului Federal pentru Vamă și Securitatea Frontierelor (FOCB).
Medicamentele sunt considerate produse umanitare și, prin urmare, sunt scutite de sancțiuni. Exporturile elvețiene către Rusia s-au ridicat la 2,9 miliarde de franci elvețieni (3,2 miliarde de dolari) din martie 2022 și până în februarie 2023. Această cifră este mai mică decât cele 3,5 miliarde de franci elvețieni înregistrate în precedentele 12 luni, dar exporturile elvețiene către Rusia au depășit cifra de 2,9 miliarde de franci elvețieni doar de trei ori în ultimii ani, notează NZZ am Sonntag. "Având în vedere lista lungă de produse care nu mai pot fi livrate în țara devastată de război, impactul pare mic", notează săptămânalul.
Exporturile de produse farmaceutice au crescut cu 40% de la 1,4 miliarde de franci elvețieni la aproximativ două miliarde de la invazia Ucrainei și reprezintă în prezent aproximativ o treime din exporturile elvețiene către Rusia. În Elveția se află numeroase companii farmaceutice, printre care Novartis și Roche.
Potrivit Novartis, citată de NZZ am Sonntag, "vânzările în Rusia au fost stimulate de mulți factori, inclusiv de afluxul de pacienți care și-au amânat vizitele la medic din cauza pandemiei Covid-19". "Un factor l-a constituit inclusiv faptul că rușii, dar și spitalele din țara lui Putin au constituit stocuri importante de medicamente, o măsură preventivă de teama unor eventuale blocaje” din cauza războiului din Ucraina, a precizat Novartis.
Elveția s-a aliniat la sancțiunile adoptate de țările Uniunii Europene împotriva Rusiei, dar în ceea ce privește livrările militare își menține o neutralitate strictă. În pofida apelurilor Kievului și ale aliaților săi, Elveția a refuzat până acum să permită țărilor care dețin arme fabricate în Elveția să le reexporte în Ucraina.
Citește și Elveția va instala panouri solare pe șinele de tren
Citește și Elveția a evitat un dezastru financiar. Declarație oficială
Citește și "Secretul elvețian": Anchetă privind furtul de date la Credit Suisse
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.