Anul viitor, a previzionat Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), economia ar urma să înregistreze un avans de 5,2%, în funcţie de desfăşurarea marilor evenimente sportive.
Declinul din 2020 ar fi cel mai sever din 1975, când economia elveţiană a fost afectată de evoluţiile preţurilor de pe piaţa petrolului.
"Aceasta este una dintre cele mai severe crize de la Al Doilea Război Mondial. Viteza şi forţa scăderii activităţii economice este, pur şi simplu, fără precedent. În două luni, situaţia economiei s-a deteriorat semnificativ", a afirmat economistul SECO Ronald Indergand.
Miercuri, ministrul de Finanţe Ueli Maurer a estimat că, în urma restricţiilor introduse pentru stoparea epidemiei, economia a înregistrat săptămânal pierderi de cinci miliarde de franci elveţieni (5,13 miliarde de dolari).
Piața metalelor prețioase. Ce se întâmplă cu prețul aurului
Rata şomajului în Elveţia ar urma să crească la 3,9% anul acesta şi la 4,1% în 2021, a estimat SECO.
În pofida faptului că a lansat un pachet de sprijinire a economiei în valoare de 62 de miliarde de franci (63,85 miliarde de dolari), "pandemia de coronavirus ameninţă multe companii cu supra-îndatorare şi în consecinţă faliment", au avertizat autorităţile elveţiene.
Elveţia, cu o populaţie de 8,6 milioane de locuitori, a ajuns joi la 28.496 cazuri de infectare cu coronavirus şi la 1.268 de decese.
În 16 aprilie, Guvernul Elveţiei a anunţat o ieşire din izolare "lentă" şi "progresivă" începând cu 27 aprilie, datorită faptului că propagarea pandemiei de COVID-19 a încetinit în ţară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.