Neuralink, companie co-fondată de Elon Musk în 2016, se ocupă de proiectarea unor dispozitive ce pot fi implantate în creier, astfel încât să poată comunica direct cu computerele. Pe termen mediu, scopul eforturilor depuse de specialiștii firmei este de a ajuta persoanele paralizate, care suferă de leziuni ale măduvei spinării sau de boli neurologice, precum boala Parkinson.
Pe termen lung, obiectivul este de a crea o relație simbiotică între oameni și inteligența artificială, care ar putea estompa granițele dintre gândirea umană și computerele. O idee care a entuziasmat lumea tehnologiei, dar care alimentează coșmarurile legate de un viitor distopic dominat de cyborgi.
Într-un sondaj realizat de Institutul de Cercetare Pew anul trecut, 78% dintre respondenții adulți au spus că probabil sau cu siguranță nu doresc ca un cip să le fie implantat în creier pentru a procesa mai rapid diferite informații.
Electrozi și intervenții chirurgicale
Tehnologia Neuralink funcționează prin intermediul unui implant plasat în creier printr-o intervenție chirurgicală efectuată de un robot. A priori nu este vizibil și este alimentat de la o mică baterie reîncărcabilă de la distanță.
Implantul, de dimensiunea unei monede mici, are electrozi capabili să înregistreze semnale nervoase și să stimuleze anumite regiuni ale creierului.
Neuralink lucrează, de asemenea, la dezvoltarea de implanturi care să fie instalate în măduva spinării sau în ochi, pentru a restabili mobilitatea sau vederea.
Start-up-ul vrea să facă aceste implanturi suficient de sigure și de fiabile pentru a fi calificate drept operații elective (de confort).
Un sector competitiv
Chiar dacă Neuralink atrage atenția mass-media, start-up-ul este departe de a fi singurul care lucrează la controlul computerelor prin gândire.
Synchron, o companie americano-australiană, a anunțat în iulie 2022 că a implantat prima interfață creier-mașină pe un om în Statele Unite. Presa a scris că Elon Musk a contactat Synchron anul trecut pentru a oferi o posibilă investiție.
Blackrock Neurotech a primit, de asemenea, aprobarea Agenției pentru Dispozitive Medicale din SUA (FDA) pentru studii pe oameni.
Un co-fondator al Neuralink a părăsit și compania și a înființat propriul său start-up, numit Science Corp. Alte companii care doresc să se impună sunt BrainCo, Kernel și CTRL-Labs, o entitate a diviziei de „realitate virtuală” a Meta.
Potrivit datelor Pitchbook, Neuralink, cu sediul în California, are peste 400 de angajați și a strâns cel puțin 363 de milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.