În iulie 2018, Tesla a semnat un acord cu autorităţile chineze pentru construcţia unei fabrici la Shanghai, numită "Gigafactory" - prima unitate a producătorului situată în afara SUA. Aici ar urma să fie produse 500.000 de vehicule pe an, după finalizarea construcţiei, prevăzută în 2020. La prezentarea rezultatelor financiare, şeful Tesla, Elon Musk, a declarat că uzina va costa aproximativ două miliarde de dolari, iar proiectul va fi finanţat prin obligaţiuni locale.
Tesla a achiziţionat anul trecut peste două hectare din terenul pentru unitatea planificată "Gigafactory 3" din Shanghai, valoarea tranzacţiei fiind de 973 de milioane de yuani (141 de milioane de dolari).
Anterior, Musk anunţase că va fi prezent la demararea lucrărilor de la Shanghai. Oficialii Tesla din China au refuzat să comenteze.
O fabrică locală va ajuta Tesla să-şi reducă preţurile pe o piaţă unde concurează cu noua generaţie de vehicule electrice fabricate de producătorii auto chinezi şi străini.
"Maşini accesibile trebuie să fie produse pe acelaşi continent ca al clienţilor. Uzina Shanghai Giga va produce versiuni accesibile ale modelului 3/Y pentru China", a scris Musk pe Twitter.
Citește și
Tesla lansată de Musk în urmă cu 8 luni a ajuns lângă planeta Marte
"Vânzările Tesla în China au scăzut în ultimele luni din cauza preţului mai ridicat provocat de tarifele vamale. Iar concurenţa este din ce în ce mai acerbă. Cu cât se va construi fabrica mai repede, cu atât va fi mai bine pentru Tesla", consideră analistul Alan Kang, de la firma de consultanţă LMC Automotive.
În faza iniţială, Tesla va produce maşinile sale Model 3 şi Model Y la Shanghai, capacitatea anuală urmând să ajungă la 250.000 de vehicule.
Luna trecută, China a confirmat că va suspenda de la 1 ianuarie 2019 tarifele vamale suplimentare la maşinile fabricate în SUA, o măsură previzionată de preşedintele Donald Trump după întâlnirea din Argentina cu omologul său chinez, Xi Jinping.
Ministerul de Finanţe de la Beijing a anunţat că va opri impunerea de tarife vamale suplimentare la maşinile şi componentele auto fabricate în SUA, în perioada ianuarie-martie 2019.
Citește și
Tesla, anchetată de FBI, pentru furnizarea de informații false
Este vorba de tarife vamale de 25% pentru 144 de modele de maşini şi componente auto din Statele Unite şi tarife de 5% la 67 de produse auto.
Suspendarea tarifelor vamale suplimentare reprezintă un indiciu că războiul comercial dintre China şi SUA ar putea încetini.
În iulie, după introducerea taxelor vamale de către SUA, China a reacţionat majorând la 40% tarifele vamale la maşinile fabricate în SUA, decizie care i-a forţat pe producători să crească preţurile la maşini.
Vânzările auto pe piaţa chineză au înregistrat în noiembrie cel mai semnificativ declin din ultimii peste şase ani, sporind temerile unei contracţii în 2018, pentru prima dată în ultimele decenii, pe fondul încetinirii economiei şi al îngrijorărilor legate de impactul războiului comercial dintre SUA şi China.
Livrările pe cea mai mare piaţă din lume au scăzut cu 13,9% în noiembrie, la 2,55 milioane de vehicule, a cincea lună de declin consecutiv, a anunţat recent Asociaţia Producătorilor Auto din China (CAAM).
Citește și:
Şeful Tesla se apucă de produs tequila
Declinul din noiembrie vine după o scădere de aproape 12% în fiecare din precedentele două luni.
O încetinire a gigantului sector auto al Chinei ar reprezenta un motiv de îngrijorare pentru liderii de la Beijing deoarece este un motor important de creştere a economiei şi un barometru semnificativ al dorinţei chinezilor de a face achiziţii.
Yale Zhang, şeful firmei de consultanţă Automotive Foresight din Shanghai, susţine că un eventual recul al vânzărilor în acest an ar fi "un moment de cumpănă" pentru industria auto.
"Este foarte alarmant şi chiar ar putea cauza panică în rândul unor producători şi furnizori auto. Asta, deoarece piaţa a crescut tot timpul în ultimii peste 20 de ani şi acele companii şi-au făcut planuri bazându-se pe creşterea vânzărilor. Ei nu ştiu ce să facă şi sunt îngrijoraţi în legătură cu supravieţuirea lor", a explicat Yale Zhang.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.