Inițiatorii doresc ca elevii să își poată dezvolta abilitățile care să-i ajute să distingă informațiile reale de cele inventate prin intermediul unei noi materii, Educație și cultură media.
Parlamentarii spun că elevii ”vor învăța să înțeleagă mediile pe care le pot accesa pentru a se informa corect, să identifice eventuale manipulări și să își formeze un mecanism critic și analitic cu privire la recepționarea știrilor.”
Cursurile de Educație și cultură media vor fi obligatorii, cu noțiuni de bază în clasa a VI-a, o oră pe săptămână și noțiuni mai aprofundate în clasa a IX-a, tot o oră pe săptămână.
În acest sens, Ministerul Educației va pregăti un plan-cadru prin care să se vor asigura cursuri de pregătire pentru profesorii de istorie, română, cultură civică sau filosofie, în vederea predării acesrei noi materii. Însă, vor putea preda acest curs și absolvenții facultăților din domeniul comunicării și mass-media, care au urmat modulul psiho-pedagogic.
Citește și Concediile profesorilor. Schimbare majoră a regulilor
”Art. 4 – Ministerul Educației va pregăti cadrul necesar pentru ca absolvenții facultăților din domeniul comunicării și mass-media, care au urmat modulul psiho-pedagogic să poată preda disciplina “Educație și cultură media”, în funcție de necesarul de cadre didactice al fiecărei unități școlare, în completarea prevederilor art. 3.
Art. 6 – Materia propusă prin prezenta lege va include obligatoriu predarea teoriilor comunicării, formarea unui mecanism critic și analitic de recepționare a știrilor, identificarea manipulărilor informației în beneficiul unor interese extremist sau antidemocratice, filtrarea unor informații care au ca scop final îngrădirea și amenințarea unor drepturi fundamentale, identificarea unor știri false.
Acest poriect de lege urmează să fie dezbătuti la senat, apoi în Camera Deputaților, care este forul decizional. Dacă va fi adoptată, legea va intra în vigoare după 2 ani de la adoptare, timp în care Ministerul Educației trebuie să pună la punct cadrele didactice, manualele și planurile noii discipline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.