Pentru a evita acest lucru, ei trebuie să facă dovada că urmează cursuri de școlarizate. Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), termenul limită este 25 septembrie 2022, adică pentru aproximativ trei săptămâni.
O procedură obligatorie pentru toți tinerii, fie că sunt elevi sau studenți. În mod concret, pentru a demonstra că încă merg la școală, elevii (cei ce au împlinit vârsta de 16 ani) ce beneficiază de pensie de urmaș trebuie să prezinte adeverința din care să rezulte că, în anul școlar 2022-2023, urmează o formă de învățământ organizată potrivit legii până în data de 25 septembrie 2022.
Similar, studenții cu vârsta de până la 26 de ani ce primesc pensie de urmaș trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, tot până pe 25 septembrie, o declarație pe propria răspundere privind continuarea studiilor, altfel pierd banii pe octombrie.
Apoi, studenții trebuie, până pe 25 octombrie, să prezinte caselor teritoriale de pensii o adeverință în original, din care să rezulte că, în anul universitar 2022-2023, urmează o formă de învățământ superior. În cazul în care nu transmit, până la data de 25 octombrie 2022, adeverința în original, studenții vor pierde pensia de urmaș aferentă lunii noiembrie.
Și pentru că vorbim despre pensie de urmaș, merită precizat că această formă de venit trebuie acordată soțului/ soției supraviețuitoare atunci când sunt îndeplinite condițiile unei durate de cel puțin 15 ani a căsătoriei și vârsta standard de pensionare, dar și când pensionarea s-a făcut mai devreme, cu reducerea vârstei potrivit legii, a stabilit, în aprilie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o hotărâre ce vizează dezlegarea unor chestiuni de drept și care a fost publicată joi în Monitorul oficial, devenind astfel obligatorie.
Sintagma "vârsta standard de pensionare" din Legea pensiilor a fost motivul pentru care a fost trimisă în judecată o casă de pensii din țară, deoarece a oprit acordarea pensiei de urmaș, după șase luni, soției supraviețuitoare pentru că aceasta nu împlinise vârsta standard de pensionare conform anului de naștere, ci se pensionase mai devreme pentru că îndeplinise condiția stagiului complet de cotizare cu reducerea vârstei standard de pensionare.
Citește și Cumulul PENSIEI cu salariul. Ce se întâmplă în cazul acestor angajate
Clarificarea se referă la angajatele care au decis să rămână în activitate, chiar dacă au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limită de vârstă.
Concret, în care în care o salariată se hotărărăște să-și continue munca până la vârsta de 65 de ani, deși a îndeplinit condițiile pentru pensionare pentru limită de vârstă, acest lucru nu înseamnă cumularea pensiei cu salariul în baza aceluiași contract de muncă.
Dacă se decide să rămână la aceeași firmă, deși s-ar fi putut retrage pentru a se bucura de pensie, respectiva angajată va avea o singură calitatea, aceea de salariată. În schimb, dacă se pensionează, dar se reangajează, în baza unui contract de muncă nou, vorbim deja despre o cumulare a pensiei cu salariul.
Codul muncii prevede că un contract de muncă încetează de drept (se termină în mod automat) la momentul în care salariatul îndeplinește, în același timp, condițiile stagiului minim de cotizare la pensie și are vârsta standard de pensionare, cu diferențe aferente femeilor și bărbaților. Asta înseamnă că atunci când salariatul/salariata îndeplinește condițiile anterioare nu mai are contract de muncă și devine pensionar/ă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.