Elena Udrea a spus că ceea ce se întâmplă acum este tipic pentru România.
Fostul politician a evidențiat că Traian Băsescu, persoana, poate să meargă cu tramvaiul sau să stea în altă casă. Însă Traian Băsescu este o instituție, el a fost șeful statului. Nu îl poți lăsa să umble pe stradă. Traian Băsescu știe lucruri importante pentru Uniunea Europeană și NATO.”
Fostul ministru este de părere că este posibil ca recentele evenimente să îl fi afectat pe Traian Băsescu și acest lucru să determine deteriorarea stării de sănătate a acestuia, apreciere pe care Udrea a făcut-o la Realitatea Plus.
Citeșet și: Răsturnare de situaţie cu EVACUAREA lui Băsescu din vila de protocol. Ce spune avocatul Toni Neacşu
Avocatul Toni Neacşu a analizat situaţia în care se află Traian Băsescu, declarat colaborator al fostei Securităţi.
"Ca jurist rămân în continuare de părere că Traian Băsescu nu pierde prin efectul deciziei ÎCCJ de constatare calității de colaborator al securității drepturile care i se cuvin potrivit Legii nr. 406/2001.Nu știu dacă va înțelege să conteste în justiție deciziile administrative prin care este evacuat din casa de protocol cu statut de reședință, ori retragerea protecției SPP, dar cred că are șanse mari să și le conserve dacă o va face.Inclusiv în această comunicare publică de la RAPPS se face o confuzie gravă între cauzele de încetare a acordării drepturilor potrivit Legii 406/2001 și domeniul de aplicare al legii, respectiv categoria foștilor șef de stat care beneficiază de aceste drepturi", spune Toni Neacşu.
"Aceste drepturi speciale se acordă automat, de la data încetării mandatului. Odată stabilite aceste drepturi, cum este cazul lui Traian Băsescu (2014), singurele cazuri de încetare pe viitor o constituie ipoteza de la art. 4 alin 1, respectiv săvârşirea unei infracţiuni pentru care s-a aplicat o condamnare la o pedeapsă privativă de libertate.Mai exact, art. 1, cel modificat în 2021 special pentru Traian Băsescu, stabilește doar căror șefi de stat nu li se pot stabili, imediat după încetarea mandatului, aceste drepturi; cei demiși prin referendum, cei cărora le încetează mandatul de șef de stat ca urmare a unei condamnări penale și cei constatați ca fiind colaboratori ai securității. Toate aceste 3 situații împiedică acordarea automat a drepturilor speciale prevăzute de lege chiar de la data încetării mandatului, dar dacă intervin ulterior acordării acestora singurul motiv pentru care pe viitor drepturile se pierd este cel arătat la art. 4: condamnare penală la pedeapsă privativă", explică avocatul.
Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.