Elena Mateescu a explicat că în ciuda faptului că se emit coduri portocalii și roșii de averse ”caracterul localizat al acestora, caracterul torențial nu poate asigura o înmagazinare bună a apei în sol care să asigure o aprovizionare optimă, conform necesarului culturilor agricole. Această perioadă, agricultorii și fermierii o știu, este perioada consumului maxim de apă al plantelor. Și atunci când vorbim de o distribuție neuniformă, în timp și spațiu, observăm că se întâmplă ca fenomenul de secetă să rămână prezent, să se accentueze în intensitate sau să se extindă”.
Directorul INMH a mai explicat că s-a făcut o analiză ”a primelor 10 luni, între 1 septembrie și 15 iunie perioada anului curent, comparativ cu 2019-2020 și observăm caracterul secetos în acele zone din partea de est sud a țării, Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Dintre toate regiunile, în 2019-2020 zona Dobrogei a fost cea mai secetoasă regiune din istoria măsurătorilor meteorologice din punctul de vedere al distribuției cantităților de precipitații pe întreg anul agricol și observăm evoluția lună de lună de la începutul anului agricol curent.
Mai departe, Elena Mateescu a vorbit despre zona de sud în perioada de la 1 septembrie până în prezent ”În prima lună de toamnă a fost afectată de secetă doar 52 la sută din suprafață la nivel național, cantitatea medie acumulată am avut cantități de precipitații în special în partea de vest, centru, nord-est a țării. Cu o rezervă bună la acel moment în aceste zone, octombrie a adus cantități de precipitații în jumătatea sudică a țării. Moldova rămâne însă sub incidența fenomenului de secetă, dar nu numai Moldova. Observăm și partea de centrul și chiar nordul Dobrogei, deși cantitatea medie a fost una sub ceea ce ar fi normal pentru o lună octombrie în țara noastră. Ultima lună de toamnă aduce cantități de precipitații în cea mai bună parte a țării, exceptând zona de est. Prima lună de iarnă aduce o cantitate excepțională de precipitații care contribuie la o refacere substanțială în bună parte din țară. Însă Moldova rămâne în continuare sub un regim de umiditate deficitar deși luna decembrie se situează în top 3 cele mai ploioase luni decembrie din istoria măsurătorilor țării în țara noastră ianuarie 2000. Aceeași evoluție în jumătatea de est a țării păstrează tendința regimului de precipitații și din acest punct de vedere rămânem în continuare pe secetă în această parte a țării după care rumează ultima lună de iarnă, februarie, care în mod tradițional este cea mai secetoasă lună a iernii și a anului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.