Elena Mateescu a declarat că ”primele aproape trei săptămâni din luna mai au adus precipitații, ne aproapiem de media climatologică a acestei luni, însă distribuția neuniformă la nivel regional nu a refăcut rezerva de apă în totalitate, având în vedere deficitul mare acumulat încă din toamna anului trecut.
Prin urmare, vorbim în continuare de areale în partea de sud-est a țării - Dobrogea, Bărăganul -, și în partea de nord și sud-est a Moldovei, Banat, sudul Transilvaniei, unde, chiar și pe profilul de sol 0-50 cm. la cultura de porumb, deficitele de apă sunt mari, a precizat șefa ANM.
Citește și Agricultura României, potențial imens, cum îl valorificăm?
Nu în ultimul rând, pe profilul de sol de 0-100 cm. discutăm despre aproape toată țara, unde seceta pedologică este puternică și extremă. Pentru că am avut un interval deosebit de secetos, de la 1 septembrie 2019 și până în 25 mai 2020, cantitatea medie la nivelul României însumează doar 311,9 litri/mp.
La nivel regional însă, discutăm despre o distribuție neuniformă. Discutăm, de asemenea, și despre un an agricol deosebit de cald, pentru că din septembrie anul trecut, cu excepția lunii mai, în fiecare lună am avut abateri termice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.