Publicitate
În ultimul deceniu, exporturile României au crescut de patru ori
Istoria industriei de espressoare din România a început în urmă cu 15 ani și s-a amplificat în ultimul deceniu, dovadă că valoarea exporturilor a crescut de patru ori, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la The Observatory of Economic Complexity (OEC). Astfel, în 2022, ultimul pentru care există date statistice, România a exportat espressoare în valoare de 775 milioane dolari, clasându-se, din acest punct de vedere, pe locul doi în Europa și pe poziția a treia la nivel global, după Italia și Olanda.
Țara noastră, hub global pentru liderul producătorilor mondiali
La mijlocul anului, De’Longhi, liderul mondial în domeniu, a inaugurat în ţara noastră a treia fabrică, România devenind astfel cel mai mare hub de productie de maşini automate de cafea al grupului italian. Noua fabrică este situată în Satu Mare, se întinde pe o suprafaţă de 52.000 mp, iar întreaga producţie va fi dedicată maşinilor automate de cafea. Investiţia în noua unitate de producţie se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro, iar până la finalul anului aici vor fi angajaţi peste 300 de români.
Suplimentar celor trei facilităti de producţie (Jucu, Salonta şi Satu Mare), De’Longhi a dezvoltat în România un hub IT dedicat programelor prioritare de automatizare și digitalizare pentru întregul grup, cu afaceri în 80 de țări.
Versuni are, la Hunedoara, fabrică nouă de 75 de milioane de lei
De asemenea, Versuni, fosta subsidiară Philips, ce deține și brandul Saeco, a ales România pentru cea mai mare unitate de producție la nivel global. Aceasta se găsește la Orăștie, în județul Hunedoara, și a beneficiat de 75 de milioane de lei în ultimul an pentru dezvoltarea capacităților de producție.
Piața de espressoare va crește cu aproape 60% în următorul deceniu
Un alt aspect extrem de important este evoluția pieței de espressoare. Cel mai recent raport pe această temă arată că în 2024 aceasta va depăși, în premieră, 2 miliarde de dolari. Mai mult, până în 2033 se va înregistra o creștere de circa 60 de procente, până la valoarea de 3,19 miliarde de dolari.
Această tendință se va reflecta atât în venituri în creștere ale unităților de producție, cu efect pozitiv și la bugetul statului, dar și în stabilitatea locurilor de muncă pentru românii angajați în fabricile de profil.
PSD, investiții majore în reindustrializarea României în umătorii 4 ani
PSD pune accent pe patriotismul economic și pe creșterea producției în România, indiferent de acționariatul român sau străin al companiilor cu activități productive, și în Programul de Guvernare 2025-2028. Schemele de ajutor de stat și banii europeni vor sprijini susținerea industriei existente și dezvoltarea unor noi industrii competitive în sectoarele strategice pentru ca România să devină cea mai puternică economie din Europa de Est și Sud-Est în următorii 5 ani, depășind Polonia. De asemenea, Produsul Intern Brut va depăși 465 miliarde de euro până în 2028 și peste 500 miliarde de euro, până în 2029.
În programul pentru alegerile parlamentare, PSD și-a propus ca obiectiv major finalizarea cât mai multor investiții locale în infrastructură, educație și învățământ în mod echilibrat, în toate județele țării. Prin aceste măsuri, PSD vizează transformarea România într-un un hub industrial și tehnologic regional, bazat pe producție, investiții și exporturi, iar câștigul salarial mediu brut să depășească 2.600 euro pe lună, până în 2029.
Partidul Social Democrat - PSD, CMF 11240017
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.