"Ceea ce trebuie făcut este să venim cu un mix de măsuri prin care să finanțăm puternic economia și să sprijinim cetățenii în această perioadă. Asta fac și celelalte state. Asta facem și noi și acest mix de măsuri trebuie finanțat din cel puțin trei surse, trei surse care înseamnă fonduri europene, aici trebuie să nu mai facem rabat și să tragem cât mai multe fonduri. Vrem flexibilizarea fondurile europene avute la dispoziție. Am spus pe de-o parte cadrul financiar multianual 2014-2020. Banii din PNRR. Pe de altă parte, mecanismul sau instrumentul ușor care este chiar în discuție de a fi restructurat și convertit către zona aceasta, era pentru a primi banii din acel instrument să fie redirecționați către sprijin, către economiile statelor membre inclusiv a României pentru atenuarea efectelor negative generate de conflictul din Ucraina.
Prețul la energie.
Comisia va veni chiar în două săptămâni cu o nouă comunicare cu privire la măsuri pe care statele membre pot să le ia pentru atenuarea efectelor generate de prețul la energie. Prețul la energie după cum vedeți în toată Europa ajung mai ales în zona de gaz la un nivel foarte ridicat. Aici România trebuie să înțeleagă și românii, noi suntem într-o situație de stabilitate și aici o să mă adresez la câteva componente de stabilitate, stabilitate de securitate chiar dacă avem conflict la graniță.", a declarat ministrul.
Cursul valutar
"Noi suntem o țară sigură. Sunt membru NATO și se vede că lucrurile nu sunt sintetizate foarte puternic sub control. Stabilitate financiară, cursul valutar al României, euro este mai mic decât era în noiembrie. Îmi spune un semnal foarte puternic. Dacă în trecut știți când se deprecia leul față de euro se spunea o tendință regională. Dacă noi ne uităm la regiune vedem că toate monedele din regiune s-au depreciat masiv în fața euro, iar leul a rămas stabil. Care este de fapt cauza pentru care acest leu rămâne puternic? Pe de o parte este acțiunea Băncii Naționale pe de altă parte este acțiunea guvernamentală care asigură predictibilitate, stabilitate pe piața financiară.
Alimentele de bază, vândute cu RAŢIA. Mesajul zilei într-un supermarket, după isteria uleiului
A fost o săptămână complicată acum la începutul conflictului pentru că toate piețele dacă ați observat bursele au căzut, s-au manifestat dobânzi volatile. Pe piețe s-a manifestat o prudență în finanțare deși lichiditatea exista.", a declarat Câciu.
Despre prețul la carburant.
"Am discutat chiar și cu distribuitorii de combustibil. Au fost și controale care ne-au arătat că pe piața respectivă se întâmplă lucruri care nu sunt chiar corecte față de consumatori.
Eu am afirmat lucrul acesta, că a fost o intenție speculativă pe anumite zone. Și cred că toată lumea s-a lămurit. Dacă nu era o intenție speculativă nu scădea prețul a doua zi. Intenții de genul acesta vor mai fi, numai că Guvernul va acționa foarte ferm împotriva speculei. Pentru că aici nu e vorba de Guvern este vorba de România, în situații de incertitudine, de conflict, unii vor să profite.
Acest Guvern va proteja România, va proteja economia României.", a încheiat ministrul de Finanțe.
"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.