Legea internshipului a intrat în vigoare în vara acestui an și, conform actului normativ, persoanele care desfășoară astfel de programe de aprofundare a cunoștințelor teoretice, de îmbunătățire a abilităților practice sau de dobândire a unor altor competenție, au dreptul la cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară.
Până la intrarea în vigoare a legii salarizării, această plată este de minim 950 lei brut. Dar, din moment ce salariul minim brut va crește, începând cu 1 ianuarie, anul viitor, la 2.080 de lei, crește și indemnizația de internship. Concret, din 2019, ea ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 90 de lei, ceea ce înseamnă că minimul indemnizației va atinge 1.040 de lei brut.
Ce este intershipul
Acest program este dedicat persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani, deși un contract de această factură poate fi încheiat și de cei care au numai 15 ani împliniți, cu aprobarea părinților sau a reprezentanților legali, după caz.
Un lucru important de precizat este faptul că perioada desfășurării activății de internship este considerată vechime în muncă sau vechime în specialitate.
Trebuie reținut, de asemenea, că un contract de internship nu înseamnă și nu înlocuiește un contract de muncă, o astfel de interpretare din partea angajatorului fiind interzisă, sub sancțiunea nulității absolute.
Potrivi legii, programele de internship se pot organiza oricând pe o perioadă neîntreruptă de 12 luni. Durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.