Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a ajuns la 1,86% pe an. Acest indice este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%, conform datelor BNR.
Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".
Banca Naţională a României a publicat prima dată, pe 2 mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.
Această creștere este importantă, pentru că aduce un plus de 100 de lei la ratele românilor lună de lună. O măsură care se aplică începând cu 1 aprilie.
Potrivit statistilor BNR, sunt aproape o jumătate de milion de români care au restanțe de mai mult de 30 de zile la plata creditelor.
Analiștii de la FinZoom au făcut câteva calcule pentru o mai bine înțelegere. Astfel, pentru un credit de 250.000 lei pe 30 de ani, cu dobândă variabilă = ROBOR 3M + 3.5%, în condițiile în care indicele ROBOR 3M are valoarea de 4.59%, rata ajunge la 1.850 de lei.
Pentru creditele dependente de ROBOR:
- față de acum trei luni rata a crescut cu aproximativ 17% (271 lei).
- față de acum un an rata a crescut cu aproximativ 35% (482 lei)
În același timp, dacă în martie 2021, când indicele IRCC era de 1,17%, un român avea o rată lunară de 1292, în aprilie 2022 el va plăti 1398 de lei, în condițiile în care indicele URCC a ajuns la 1,86% pe an. Iar dacă acest indice va urca la 2,5%, rata va crește la 1499 lei.
Citește și Cursul valutar, între două provocări: inflația și incertitudinea (Analiză)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.