Inițiativa aparține unui număr de 33 de parlamentari din mai toate partidele politice parlamentare. Astfel, proiectul pune în sarcina administrațiilor locale ”derularea sistematică, cel puțin o dată pe semestru, în unitățile școlare, de programe de educație pentru viață, inclusic de educație sexuală pentru copii în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”.
Proiectul nu prevede un prag ded vârstă al copiilor pentru derularea acestor programe. Necesitatea acestei legi este jutificată de către inițiatori prin faptul că România are o rată foarte ridicată a avorturilor, de 48% din sarcini. Situația este și mai gravă în cazul tinerelor sub 20 de ani, 10,6% dintre ele având sarcini nedorite. Circa 12.000 de fete între 15 și 19 ani rămân însărcinate în fiecare an, iar cele care recurg la avort sunt în număr de 7.500, statistică ce plasează România pe locul 1 în Europa.
Citește și: Hărțuirea sexuală la locul de muncă. Noi prevederi
Nu este prima dată când subiectul intră în discuția Parlamentului, fiind socotit un subiect foarte sensil. La sfârșitul legislaturii trecute, Ninel Peia, la acea vreme deputat PSD, a depus un proiect intitulat Legea inocenței copilăriei, pe poziții diametral opuse față de prevederile inițiativei celor 33 de parlamentari. Astfel, profesorii care ar fi predat cursuri de educație sexuală fără consimțământul părinților putea fi condamnați inclusiv la închisoare, pe o perioadă de doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.