Cercetătorii chinezi au anunțat recent că au făcut o descoperire majoră în tehnologia de editare a ADN-ului, ce ar putea permite crearea de copii modificați genetic, cunoscuți și sub denumirea de „super-copii”, în viitorul foarte apropiat, potrivit South China Morning Post.
Veste pentru toți copiii! Alocațiile s-ar putea dubla
Profesorul Yang Hui, liderul celui mai important program chinez de cercetare genetică, a spus că echipa lui a reușit să găsească o modalitate de a tripla eficiența unui instrument de editare genetică care poate modifica ADN-ul embrionilor umani în mod sigur și cu precizie nemaîntâlnită.
Tehnologia ar putea fi aprobată pentru teste clinice și tratamente medicale pe oameni în aproximativ unul sau doi ani, după ce va fi declarată sigură pentru experimentare pe oameni.
Copii modificăți genetic! Probleme ce pot apărea
Savantul chinez, membru al Institutului de Științe Biologice din Shanghai, susține că instrumentul ar putea deschide calea pentru producerea în mod legal de bebeluși modificați genetic.
Folosind o varianta a metodei de editare genetică CRISPR, Yang și colegii săi au reușit să editeze embrioni umani ce conțineau o mutație care ar putea cauza defecte la naștere, reușind să o elimine în 80% din cazuri, conform studiului pe care l-au publicat în mai 2019 în publicația științifică Genome Biology. Spre comparație, experimente similare făcute în trecut au avut o rată de succes de sub 30%.
Tehnica e aspru criticată
În ciuda ratei foarte mari de succes, echipa de cercetători nu a fost mulțumită pe deplin de rezultat, considerând că și eșecul utilizării tehnologie pe un singur embrion creează o dilema etică. Boli molipsitoare de la pisică!
Problema constă în faptul că metodă CRISPR se bazează pe capacitatea celulelor de a auto-repara deteriorarea ADN-ului provocată de modificarea intrusivă. În cazul în care mecanismul de auto-reparare da greș, ar putea duce la apariția cancerului sau a altor boli.
Acești gemeni au dat lumea medicală peste cap (VIDEO)
În momentul de față, instrumentul produce prea multe mutații nedorite și este considerat ineficient pentru utilizarea pe oameni, însă profesorul Yang spune că Statele Unite și China se află în competiție pentru a rezolva aceste probleme.
Acesta a și atras atenția asupra faptului că metoda poate fi folosită în scopuri imorale, chiar și ca armă de distrugere în masă.
„Această tehnologie este similară cu cea a producerii armelor și a drogurilor. Utilizarea ei imorală, precum în crearea de super-copii, ar trebui interzisă. (…) Lucrăm în același spirit ca cei care au creat prima bombă atomică”, a conchis savantul, adăugând că, precum armele termonucleară, editarea genetică ar putea aduce distrugerea societății umane dacă ar fi scăpată de sub control.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.