"Dacă ne uităm la conflictul din Ucraina şi vedem că este posibil să se prelungească dincolo de sfârşitul acestui an - şi gazul este posibil să fie folosit că armă în acest război - cred că o prioritate zero pentru oamenii din această ţară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Nu cred că există vreo altă formă de a cheltui banii. Bineînţeles, acum este perioada vacanţelor, oamenilor nu le stă mintea decât la vacanţe, dar după ce vacanţele se vor fi terminat nu cred că există altă prioritate care să fie mai importantă decât izolarea termică a clădirilor, fără a mai aştepta să vină statul sau primăria să le facă acest lucru. Oricine are puşi 5.000 de euro deoparte trebuie să facă acest lucru, iar cine nu are 5.000 de euro puşi deoparte să apeleze la bănci", a spus Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR), într-o conferinţă de specialitate.
El consideră că băncile, "în acest context, în această toamnă, ar trebui să facă un efort special pentru a promova acest tip de creditare pentru izolarea termică a clădirilor pentru că nu există altă formă de creştere a eficienţei energetice, alta decât economisirea".
"Termoizolarea clădirilor este ceva ce se poate face în scurt timp şi cu un efort financiar mic", a subliniat Lazea, potrivit Digi24.
Viața la bloc. Locatarii trebuie să știe TOTUL despre camerele de supraveghere
Pentru a înțelege mai bine impactul instalării și folosirii unor camere de filmat la bloc, trebuie precizat că ele pot suprinde destul de multe informații legate de viața privată a unui locatar. Este, prin urmare, de înțeles, de ce legislația privind protecția datelor se aplică în astfel de cazuri. Ce trebuie să știe locatarii.
În primul rând, este important pentru asociațiile de proprietari să fie atente la ce date prelucrează și la necesitatea prelucrării datelor respective. Nu trebuie uitat că o cameră de supraveghere înregistrează când pleacă și când se întoarce un locatar în apartament, cine la cine se duce etc.
O problemă reală
Orice instalare și folosire a unui astfel de dispozitiv trebuie să fie justificată obiectiv - să fie necesară și proporțională cu scopul urmărit. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, temeiul de prelucrare a datelor, într-o asemenea situație, este interesul legitim al asociației de proprietari (să zicem interesul de a asigura siguranța și securitatea în bloc).
Astfel, asociația de proprietari trebuie să identifice o problemă (de exemplu, cresc actele de vandalism din zonă) și să vadă ce opțiuni are la dispoziție. Dacă nu are alte soluții mai puțin intruzive în viața privată a persoanelor vizate de filmare, atunci poate să instaleze camerele. Ideea e să se identifice necesitatea măsurii și să se asigure o proporționalitate între măsură, în sine, și drepturile persoanelor vizate de filmare.
„O astfel de prelucrare a datelor în interes legitim ce poate fi stabilită de către asociația de proprietari este cea efectuată prin intermediul unui sistem de supraveghere video pentru asigurarea pazei şi protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora, dar și în zona de acces în imobil sau lifturi”, scrie într-un ghid publicat de Autoritatea română de protecția datelor (ANSPDCP)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.