Publicitate
Andrei Illarionov, fostul consilier economic principal al lui Vladimir Putin a sugerat că Rusia ar opri operațiunile militare din Ucraina "într-o lună sau două" dacă țările occidentale ar înceta să mai cumpere petrol și gaze rusești.
Economistul Andrei Illarionov, care l-a consiliat pe Putin între 2000 și 2005, a declarat la BBC că președintele a fost probabil liniștit că va beneficia de un flux constant și continuu de venituri din exportul de energie, care îi permite să continue războiul.
Illarionov a declarat că, dacă țările occidentale ar implementa "un embargo real asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia", atunci "într-o lună sau două, probabil că operațiunile militare rusești din Ucraina vor înceta". El a adăugat: "Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale".
Se preconizează că economia Rusiei se va contracta cu până la 15% în acest an, după ce națiunile occidentale au impus sancțiuni radicale și retragerea companiilor din țară în urma invaziei sale în Ucraina.
Illarionov a prezis că Rusia va fi cruțată de o devastare economică completă datorită puterii exporturilor sale - în special cele de energie.
SCANDAL în Biserica Ortodoxă! Se cere JUDECAREA
Exporturile reprezintă mai mult de un sfert din economia Rusiei, țara fiind un exportator puternic de petrol, gaze, metale prețioase și cereale. Agenția Internațională pentru Energie estimează că Rusia reprezintă 45% din importurile de gaze ale Uniunii Europene, iar blocul spune că primește cea mai mare parte a petrolului din Rusia.
Illarionov a declarat pentru BBC că: "La fiecare două zile și jumătate, un miliard de euro intră în buzunarele lui Putin. Acest lucru este extrem de util pentru ca acesta să continue să își mențină sistemul în funcțiune, să continue să finanțeze războiul".
Illarionov a adăugat: "Odată ce acest flux de valută va fi întrerupt, Putin va trebui să-și regândească politicile, deoarece nu va mai avea prea multe resurse pentru a finanța continuarea agresiunii."
Țările UE s-au angajat să se debaraseze de energia rusească, iar SUA au promis să exporte mai mult gaz natural lichefiat către membrii blocului. Cu toate acestea, prețurile ridicate ale petrolului și gazelor naturale înseamnă că veniturile Rusiei din exporturile de energie ar putea crește cu peste o treime în 2022 față de 2021, potrivit Bloomberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.