Economistul britanic Jim O'Neill nu a putut oferi o prognoză pentru 2022, deoarece, în opinia sa, asemenea încercări de a schița tabloul a ceva imposibil de anticipat, pentru moment, sunt sortite unui eșec categoric.
Într-un articol publicat în Project Syndicate, expertul a apreciat că anul viitor va fi total imprevizibil și orice tendință ar putea schimba o traiectorie sau alta, bună sau rea. În opinia sa, cel mai important factor rămâne pandemia de coronavirus, urmată, îndeaproape, de inflație. O'Neill a recunoscut, de asemenea, că nu știe dacă scumpirea materiilor prime este un fenomen temporar sau nu.
Gata cu atâta generozitate
După cum a subliniat expertul, chiar și înainte de pandemie, era clar că "lumea generozității nesfârșite a băncilor centrale își epuizase rezervele" și că era timpul să se revină la o relație în care ratele dobânzilor ajustate în funcție de inflație să fie corelate cu ratele preconizate pentru creșterea PIB-ului. O'Neill a menționat că, pe fondul pandemiei, continuarea unei politici economice ultra-relaxate ar putea, potrivit unor experți, să ducă la o nouă explozie a inflației.
În plus, ar trebui abordată problema creșterii productivității, precum și cea a sărăciei în creștere și a schimbărilor climatice, a rezumat O'Neill.
Citește și Rusia NU va mai exista! Baba Vanga: Se va întâmpla curând
Ba nu e adevărat!
De cu totul altă părere sunt experții americani de la banca JPMorgan. Ei afirmă cu tărie că anul 2022 va marca sfârșitul pandemiei și o redresare economică globală completă.
Analiștii de la banca de investiții americană JPMorgan Chase & Co prevăd că anul 2022 va marca sfârșitul pandemiei și o redresare economică globală completă. Previziunile băncii pentru anul viitor prevăd "o redresare ciclică puternică, revenirea mobilității globale și eliberarea cererii reținute din partea consumatorilor".
Și totuși...
"Credem că 2022 va fi anul în care lumea își va reveni pe deplin, punând capăt pandemiei și revenind la condițiile economice și de piață normale, pe care le aveam înainte de COVID-19", a promis Marko Kolanovic, strateg șef al piețelor globale și codirector al cercetării globale, potrivit Axios. JPMorgan preconizează că indicele S&P 500 din SUA va crește cu 8% în 2022, iar acțiunile de pe piețele emergente cu 18%.
În același timp, Kolanovic a avertizat asupra riscurilor pe care investitorii vor trebui să le ia în considerare. Printre acestea se numără tensiunile geopolitice sporite din Europa și Asia, o criză energetică iminentă, incertitudinea legată de inflația ridicată și normalizarea politicii monetare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.