Conform unui raport recent al agenţiei de rating germane Scope Ratings, citat de SeeNews, declinul din acest an al economiilor din ECE ar putea să nu fie atât de sever pe cât se preconiza cu câteva luni în urmă datorită scăderilor mai restrânse din trimestrul doi şi revenirii peste aşteptări din trimestrul trei, arată Giacomo Barisone, director Scope.
Recesiunea din acest an ar putea fi mai blândă în Cehia, de -7%, comparativ cu proiecţia de 7,5% din iulie, în România de -5,5% faţă de -6,3%, Slovenia de -7% faţă de -7,6% şi Bulgaria de -5%, comparativ cu -7% în raportul anterior al Scope.
Estimările Scope rămân neschimbate în cazul Ungariei, cu un declin de -6%, Slovaciei, -8,1%, şi Croaţiei, -8,9%.
„Avertizăm împotriva aşteptărilor privind o revenire economică rapidă şi uniformă în 2020. Recuperarea economică la nivelul regiunii, după întreruperi semnificative, va fi în continuare supusă unor constrângeri în 2021 chiar dacă ne aşteptăm ca procesul de normalizare economică graduală să fie reluat până la începutul anului viitor“, adaugă Barisone.
Sistemele de pensii și vârsta de pensionare, afectate de pandemie
Potrivit acestuia, acţiunile decisive de politică monetară lansate de băncile centrale ale regiunii, dublate de stimulentele fiscale venite din partea guvernelor, au ajutat regiunea să evite un declin economic posibil semnificativ mai pronunţat în acest an.
„Scope nu se aşteaptă la o înăsprire a politicii monetare de către băncile centrale ale ţărilor ECE non-euro pe termen scurt, în condiţiile în care acestea se concentrează în continuare pe asigurarea unor condiţii financiare acomodative pentru susţinerea economiilor slăbite“, se arată în raportul agenţiei de rating germane.
Banca centrală a Turciei este totuşi o excepţie, presiunile în sensul înăspririi politicii monetare derivând din presiunea inflaţionistă în creştere legată de deprecierea lirei în acest an.
Potrivit lui Levon Kameryan, analist Scope, multe vor depinde de asemenea de implementarea eficientă a bugetului UE aprobat recent, incluzând fondul de redresare de 750 mld de euro al blocului, care ar trebui să susţină redresarea statelor membre din regiune şi să faciliteze investiţiile necesare pe termen mediu.
„Soliditatea redressării la nivelul ECE depinde parţial de pieţele muncii. Posibila prelungire a programelor de susţinere se va dovedi crucială în stăvilirea viitoarelor creşteri ale ratelor şomajului“, se mai arată în raportul citat de ZF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.