Oficialii Băncii Centrale Europene se aşteaptă ca economia zonei euro să urce cu 1,1% în 2020, în scădere faţă de 1,2% în 2019, 1,8% în 2018 şi 2,4% în 2017. Dar unii economiştii intervievaţi de FT sunt mult mai pesimişti, previzionând un avans de sub 1% anul acesta, cel mai lent ritm de creştere al zonei euro din 2013.
Buget fără deficit pentru 2020. Guvernul l-a aprobat
Prognoza economiştilor privind expansiunea economiei zonei euro variază de la zero la 1,5%.
"În condiţiile în care nu se întrevede un final al incertitudinilor comerciale globale şi pe fondul politicii monetare ultrarelaxate a BCE, ne aşteptăm la date dezamăgitoare privind PIB-ul zonei euro", a apreciat Lena Komileva, economist şef la G+ Economics.
O accentuare a încetinirii zonei euro va pune şi mai mult presiune pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru a lua în considerare noi măsuri de stimulare a economiei regiunii. De asemenea, consideră economiştii, se vor intensifica solicitările asupra statelor care au spaţiu fiscal, cum ar fi Germania şi Olanda, să investească mai mult şi să majoreze creşterea propriilor lor economii şi a întregii zone euro.
La şedinţa de politică monetară care a avut loc în data de 12 septembrie, BCE a redus dobânda la depozitele overnight până la minus 0,5%, de la minus 0,4%, şi, de asemenea, a anunţat o nouă rundă de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, începând de la 1 noiembrie. Dar unii analişti avertizează că BCE nu va mai putea contracara în viitor o nouă încetinire a zonei euro.
Dintre cei 34 de economişti, numai nouă se aşteaptă la noi reduceri ale ratelor dobânzilor, în timp ce 24 estimează că nu vor exista modificări ale politicii monetare, iar un singur economist previzionează o majorare a dobânzilor. Jumătate dintre ei se aşteaptă ca BCE să menţină anul viitor programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 20 de miliarde de euro pe lună, zece estimează reducerea sau oprirea achiziţiilor, iar şase previzionează extinderea sa.
Cele mai semnificative riscuri la adresa economiei zonei euro "sunt cele legate de Brexit şi de tensiunile comerciale dintre SUA şi China", apreciază Lucrezia Reichlin, profesor de economie la London Business School.
BCE estimează că rata inflaţiei va scădea anul acesta la 1,2%, de la 1,8% anul trecut. Mai mult de jumătate dintre cei 34 de economişti se aşteaptă la o nouă scădere a ratei inflaţiei, în timp ce obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene îl reprezintă o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.