Forintul a slăbit luni cu 0,4%, ajungând la 399,83 pentru un euro. Acesta a pierdut peste 9% față de euro de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, cea mai mare prăbușire dintre colegii de pe piețele emergente, după lira turcească.
Scăderea monedei s-a accelerat săptămâna trecută, după ce un responsabil cu stabilirea dobânzii a reiterat că banca centrală dorește să evite pași "prea mari" în înăsprirea monetară, la o zi după ce inflația a depășit 10% pentru prima dată în 21 de ani. Factorii de decizie au menținut joi rata efectivă a dobânzii, rata de depozit pe o săptămână, la 6,75%.
Lipsa de acces a Ungariei la fondurile de ajutorare a UE pentru pandemie cântărește, de asemenea, asupra monedei. Ministerul de Finanțe a declarat în această lună că discuțiile cu UE pentru a asigura 7,2 miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari) se află în "ultima fază". Comisia Europeană, care a aprobat toate planurile de redresare Covid-19 ale națiunilor membre, cu excepția celui al Ungariei, nu a indicat că deblocarea fondurilor ar fi iminentă, scrie Bloomberg.
Citește și: Ungaria scoate din minți Bruxelles-ul. Cehia protestează
Abordarea încăpățânată a Ungariei în ceea ce privește negocierea sancțiunilor împotriva Rusiei subminează unitatea Uniunii Europene și slăbește poziția blocului pe scena mondială, a declarat un oficial ceh de rang înalt.
Ministrul ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek, a declarat că tergiversarea premierului ungar Viktor Orban împotriva eforturilor de a adopta săptămâna aceasta un al șaselea pachet de sancțiuni UE, inclusiv un embargo asupra majorității petrolului rusesc, a lăsat Budapesta tot mai izolată în rândul puterilor occidentale, chiar dacă în cele din urmă a cedat.
În schimb, tensiunile s-au atenuat între UE și Polonia, un alt membru din estul Europei, la fel ca Ungaria, s-a angajat în mod repetat în polemici cu Bruxellesul pe teme care variază de la imigrație la statul de drept. De când a câștigat al patrulea mandat consecutiv în alegerile de luna trecută, Orban nu a renunțat la abordarea sa combativă, a declarat Bek.
"Spre deosebire de cazul Poloniei, există o schimbare clară de atitudine negativă față de bloc, iar aceasta este o alegere conștientă a guvernului ungar", a declarat Bek într-un interviu acordat joi. "Este o abordare foarte riscantă". Citește mai mult AICI
Citește și: UE cedează în fața Ungariei. Viktor Orban: "Am apărat reducerea tarifelor”
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a salutat marţi acordul între statele Uniunii Europene ce prevede o derogare pentru petrolul livrat prin oleoduct, permiţând astfel ţării sale să primească în continuare petrol ieftin din Rusia, transmite AFP.
Liderul naţionalist bloca de câteva săptămâni proiectul de embargou european, vorbind despre pericolul unei 'bombe atomice' lansate asupra economiei ungare.
În cele din urmă, pentru a ridica vetoul Budapestei, şefii de stat şi de guvern reuniţi în summit luni la Bruxelles au limitat stoparea importurilor la petrolul rusesc transportat cu vaporul, adică două treimi din achiziţiile europene.
”Familiile pot dormi liniştite, am reuşit să evităm ideea cea mai înspăimântătoare”, a reacţionat Orban într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.
Un embargou total ”ar fi fost de nesuportat pentru noi (...) dar am reuşit să îl evităm”, a salutat el. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.