Această îmbunătăţire a estimărilor, comparativ cu prognozele din luna septembrie a anului trecut, ţine cont de impulsul dat cheltuielilor de consum în SUA ca urmare a progreselor înregistrate în campania de vaccinare şi a vastului program de stimulare adoptat recent de Congres, susţine UNCTAD.
Economia Statelor Unite va crește în acest an cu 6,5%, Federal Reserve îmbunătățind perspectiva de crestere cu peste 2 puncte procentuale, după ce, în decembrie, prognozase o creștere de 4,2%, relatează Financial Times.
La începutul acestei luni, şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale în acest an, de la 4,2% până la 5,6%, mizând pe accelerarea campaniei de vaccinare şi masivul plan de relansare lansat în SUA.
Citește și: Liber la angajări în sectorul bugetar. O singură condiție
Cu toate acestea, în raportul publicat joi, UNCTAD subliniază că pandemia de COVID-19 va avea consecinţe economice de durată care vor necesita un sprijin guvernamental prelungit. Potrivit UNCTAD, principalul risc la adresa previziunilor globale este "o revenire eronată la austeritate".
Raportul estimează că anul trecut economia mondială a suferit o cădere de 3,9%, pe măsură ce răspândirea coronavirusului a impus carantine la nivel global. Potrivit UNCTAD, impactul a fost unul "exorbitant", în condiţiile în care a avut loc o distrugere a veniturilor fără precedent, iar oamenii din ţările în curs de dezvoltare au fost afectaţi în mod deosebit.
Cu toate acestea, UNCTAD precizează că situaţia ar fi putut fi mult mai gravă dacă băncile centrale nu ar fi luat măsuri preventive şi au evitat un dezastru financiar.
Pachetele de sprijin, revenirea preţurilor la materii prime şi introducerea rapidă a vaccinurilor au avut şi ele o contribuţie, se arată în raportul UNCTAD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.