Publicitate
Impactul sancţiunilor occidentale asupra economiei ruse este mult mai important decât arată datele oficiale, potrivit unui studiu al universităţii americane Yale, subliniind, de asemenea, că o "pivotare către China" pare nerealistă, transmite AFP.
"A apărut o poveste comună", spun autorii acestui studiu: sancţiunile economice impuse de ţările occidentale împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei ar fi creat "un +război de uzură economică făcând ravagii în Occident+, dată fiind presupusa +rezilienţă+ sau chiar +prosperitate+ a economiei ruse".
"Este pur şi simplu fals", asigură aceşti experţi de la Yale School of Management, denunţând "statistici selectate" de preşedintele rus, Vladimir Putin. Or, potrivit analizei lor, "plecarea companiilor şi sancţiunile paralizează economia rusă, pe termen scurt şi lung".
Prin urmare, sancţiunile economice descurajează multe companii şi ţări să continue comerţul cu Rusia. Şi ţara se luptă să se aprovizioneze cu piese de schimb şi materii prime ori să obţină unele tehnologii esenţiale. Tabloul este sumbru: "În ciuda iluziilor de autosuficienţă şi de substituţie a importurilor (...), producţia internă rusă s-a oprit complet şi nu are capacitatea de a înlocui companiile, produsele şi talentele pierdute".
Companiile care au părăsit ţara "reprezintă aproximativ 40% din PIB-ul acesteia, anulând aproape complet cele trei decenii de investiţii străine", mai avansează autorii acestei anchete. Pentru a rezolva aceste slăbiciuni, Vladimir Putin "recurge la intervenţii bugetare şi monetare nesustenabile", iar finanţele Kremlinului "se află într-o situaţie mult mai disperată decât se admite".
Cât despre "pivotarea către China" dorită de Vladimir Putin, aceasta s-ar putea baza pe "ipoteze optimiste nerealiste". "Rusia reprezintă un partener comercial minor pentru China, (...) şi majoritatea companiilor chineze nu pot risca să încalce sancţiunile SUA", descriu astfel autorii studiului. Ei subliniază, de asemenea, că companiilor chineze "le lipsesc în amonte numeroase tehnologii necesare pentru a menţine şi întreţine aprovizionarea cu petrol şi gaze ruse".
Potrivit Fondului Monetar Internaţional, Rusia se descurcă în acest an mai bine decât era prevăzut, cu o recesiune estimată a PIB-ului de 6,0% în 2022, după ultimele sale previziuni publicate marţi, mult mai puţin decât scăderea de 8,5% la care se aştepta FMI în aprilie. Dar recesiunea din 2023 ar trebui să fie mai puternică decât se aşteaptă (3,5% în loc de 4,7%).
Citește și Rușii cumpără produse alimentare mai ieftine, în urma scăderii veniturilor
Cumpărătorii ruşi trec la produse alimentare mai ieftine, în urma scăderii veniturilor reale disponibile, a anunţat luni cel mai mare retailer alimentar al ţării, X5 Group, inflaţia ridicată afectând puterea de cumpărare, transmite Reuters. Deşi aprecierea rublei şi reducerea cererii au ajutat Rusia să ţină sub control inflaţia, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani după invadarea Ucrainei, preţurile de consum încă sunt la un nivel ridicat.
Săptămâna trecută, Serviciul Federal de Statistică Rosstat a informat că anul acesta preţurile de consum au urcat cu 11,60%. Dar inflaţia produselor alimentare în trimestrul doi din 2022 s-a situat la 19,5% în ritm anual, arată datele X5 în creştere de la 13,5% în primele trei luni din acest an.
Factorii cu caracter deflaţionist, inclusiv aprecierea rublei şi majorarea livrărilor de fructe, legume, ouă şi zahăr, au încetinit rata de creştere, susţine X5. Retailerul explică că vânzările nete la divizia sa cu preţuri reduse Chizhik au urcat semnificativ în trimestrul doi din 2022, la 6,8 miliarde de ruble (120,4 milioane de dolari), în timp ce vânzările nete totale au crescut în ritm anual cu 18,6%, la 647,3 miliarde de ruble, în condiţiile în care firma a deschis 300 de noi magazine.
"X5 continuă să se concentreze pe întărirea poziţiei sale în regiunile cheie, pe extinderea prezenţei şi a cotei de piaţă, precum şi pe oportunităţile de fuziuni şi achiziţii", se arată într-un comunicat al companiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.