Potrivit datelor centralizate, în cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează o creştere moderată a volumului producţiei până la finalul lunii noiembrie, cu sold conjunctural de plus 7%. Cea mai mare creştere se estimează în activitatea de fabricare a hârtiei şi a produselor de hârtie (sold conjunctural +30%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +28%).
În privinţa numărului de salariaţi din industria prelucrătoare, rezultatele arată o relativă stabilitate în intervalul septembrie - noiembrie, cu un sold conjunctural de -4% pe totalul industriei prelucrătoare. De asemenea, în cazul preţurilor la produsele industriale se prognozează creştere moderată în următoarele două luni (sold conjunctural +7%).
Rata șomajului, la cote alarmante printre tineri. Statistica INS
Estimările managerilor din domeniul construcţiilor relevă o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%), pe parcursul următoarelor două luni ale anului. La capitolul numărului de salariaţi soldul conjunctural va fi 0%, indicând o relativă stabilitate a numărului de salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +10%).
În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele două luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -1%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%). Totodată, angajatorii prognozează pentru perioada analizată un salt moderat al numărului de salariaţi, cu sold conjunctural de +9%. În perioada următoare, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +11%).
Conform estimărilor din luna august 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată, până la finele lunii noiembrie 2019, cu un sold conjunctural de +10%. În plus, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%) în sectorul de servicii. În viziunea managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +6%).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.