De săptămâni întregi, multe orașe din China au introdus măsuri sanitare stricte pentru a combate răspândirea pandemiei de COVID-19. Acest lucru a paralizat o mare parte din producția industrială a țării. Cu o contracție de 2,9% a activității manufacturiere și un nivel istoric al șomajului (6,1% din populația activă, conform cifrelor oficiale), China a revenit la cele mai grave probleme de la începutul pandemiei.
În timp ce sectorul serviciilor este, de asemenea, puternic afectat de această perioadă, consumul gospodăriilor se prăbușește, vânzările cu amănuntul scăzând cu 11,1% luna trecută. Și în timp ce investițiile de capital în țară au scăzut cu 6,8% față de 9,3% la sfârșitul lunii martie, marea necunoscută este capacitatea țării de a atinge ținta de creștere de 5,5% stabilită de guvern pentru 2022.
Deja șubrezită, starea precară de sănătate a economiei chineze apare într-o perioadă politică foarte tensionată pentru Xi Jinping. Pentru sfârșitul anului sunt prevăzute noi alegeri în China. "Dar, dacă țara nu-și inversează actuala strategie de sănătate publică sau dacă nu ține rapid sub control epidemiile, creșterea ar putea scădea sub 4% pe ansamblul anului", avertizează Stéphane Monier, director general de investiții la Lombard Odier.
Citește și Un vânt rece s-a abătut asupra cuprului, etalonul pieței metalelor
Paralizie globală
Economia internă nu este singura afectată de politica Beijingului împotriva COVID-19. Blocarea îndelungată a Shanghaiului, cea mai importantă metropolă portuară a țării, prelungește gravele sincoper apărute în lanțurile de aprovizionare ale comerțului mondial. "Abordarea țării de a eradica Covidul nu doar că îi subminează propria economie, dar perturbă lanțurile de aprovizionare, fabricile oprind producția și porturile încetând să expedieze bunuri în întreaga lume", spune Stéphane Monier.
În mod logic, problemele se extind la toate companiile occidentale prezente în orașul-port, precum și în restul țării. "Incertitudinea este masivă, companiile întâmpină dificultăți în îndeplinirea celor mai elementare sarcini, neștiind de la o zi la alta dacă vor avea suficient personal pentru a-și menține operațiunile sau dacă sediile lor vor fi brusc închise complet", a declarat pentru "Les Echos" Camera Europeană de Comerț din Beijing.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.