Datele preliminare privind produsul intern brut (PIB) furnizate joi de guvernul japonez au arătat că economia Japoniei a scăzut cu 2,0% în termeni anuali în perioada ianuarie-martie față de trimestrul precedent, mai rapid decât scăderea de 1,5% estimată anterior de economiști, conform Reuters.
Datele revizuite în scădere au arătat că PIB-ul abia a crescut în trimestrul al patrulea din 2023, din cauza revizuirii în scădere a estimărilor privind cheltuielile de capital.
Acest lucru ar putea crea o oarecare ezitare pentru Banca Japoniei, care a majorat ratele dobânzilor în martie pentru prima dată din 2007 și care, de atunci, și-a semnalat intenția de a continua înăsprirea politicii monetare.
Yenul s-a depreciat și a dat curs unor perturbări economice interne în Japonia, sectoarele exporturilor și turismului beneficiind în general de un curs de schimb mai competitiv, dar gospodăriile și întreprinderile mici fiind presate de costurile umflate ale bunurilor importate.
Marile întreprinderi japoneze au acordat în acest an cele mai mari creșteri salariale din ultimele trei decenii, ceea ce, potrivit BOJ, a oferit condițiile necesare pentru a pune capăt, în cele din urmă, deceniilor de stimulente monetare.
Consumul privat, care reprezintă mai mult de jumătate din economia japoneză, a scăzut cu 0,7%, mai mult decât prognoza de 0,2%. A fost al patrulea trimestru consecutiv de scădere, cea mai lungă serie din 2009.
Economiștii speră că perturbările economice din primul trimestru vor fi temporare și se așteaptă ca efectul de frânare a creșterii cauzat de cutremurul din zona Noto din acest an și suspendarea operațiunilor la unitatea Toyota Daihatsu să se disipeze.
Cu toate acestea, scăderile puternice ale yenului persistă ca o amenințare la adresa redresării, la fel ca și creșterile de prețuri ale țițeiului din cauza crizei din Orientul Mijlociu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.