Această veste vine în contextul în care cea mai mare economie germană a evitat recesiunea la începutul acestui an.
Economia germană s-a contractat cu 0,1% în al doilea trimestru 2024 comparativ cu perioada precedentă, primele trei luni din an, a anunțat marți biroul de statistică, Destatis, confirmând datele preliminare.
„După creșterea ușoară din trimestrul precedent, economia germană s-a răcit din nou în primăvară”, a declarat președintele biroului de statistică, Ruth Brand.
Inițial, analiștii se așteptau ca economia să crească cu 0,1% în trimestrul al doilea din acest an. Scăderea vine pe fondul investițiilor slave în echipamente și clădiri, conform unui raport al biroului german de statistică.
În primul trimestru din 2024, produsul intern brut german a crescut cu 0,2%.
„După creșterea ușoară din trimestrul precedent, economia germană s-a răcit din nou în primăvară”, a declarat președintele biroului de statistică, Ruth Brand, într-o declarație.
Cheltuielile globale de consum au rămas stabile comparativ cu trimestrul precedent, crescând ușor cu 0,1% față de primul trimestru 2024. Deși consumul privat a scăzut cu 0,2% după ce a crescut la începutul anului (+0,3% revizuit în primul trimestru 2024 comparativ cu al patrulea trimestru 2023). Cu toate acestea, cheltuielile de consum au crescut semnificativ cu 1,0 % față de trimestrul precedent.
Comerțul exterior nu a dat, de asemenea, niciun impuls pozitiv, exporturile de bunuri și servicii ajustate în funcție de prețuri, de efectele sezoniere și calendaristice au scăzut cu 0,2% în al doilea trimestru față de primul. Importurile de bunuri și servicii au rămas stagnante comparativ cu trimestrul precedent (0,0%).
Scăderea PIB-ului german reflectă slăbiciunea întregii economii, dar mai ales a vastului sector manufacturier al țării, care a fost afectat de scăderea cererii din China, de costurile ridicate ale energiei și de creșterile mari ale ratelor dobânzilor de anul trecut, relatează CNN.
În cadrul acestui sector, producția de automobile și fabricarea echipamentelor pentru această industrie au înregistrat o creștere anul trecut, însă producția a scăzut în industriile chimică și metalurgică, mari consumatoare de energie.
Potrivit lui Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics, reducerile cheltuielilor guvernamentale vor cântări asupra creșterii economice a Germaniei în acest an.
„Condițiile de recesiune care trenează de la sfârșitul anului 2022 par să continue”, a declarant acesta. „Prognozăm o creștere zero a PIB-ului în 2024”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.