Guvernul chinez insistă pe o serie de măsuri menite să stimuleze economia, liderii angajându-se să "ajusteze și să optimizeze politicile în timp util" pentru sectorul imobiliarelor, grav afectat, făcând eforturi, în același timp, și pentru stabilizarea ocupării forței de muncă.
Biroul Politic a anunțat, de asemenea, promisiuni de stimulare a cererii de consum intern și de rezolvare a riscurilor legate de datorii la nivel local, scrie CNBC.
Produsul intern brut al Chinei a crescut cu 6,3% în ritm anual în al doilea trimestru, a anunțat luni Beijingul, sub așteptările pieței, care dăduseră un pronostic de creștere de 7,3%, după ce a doua mare economie a lumii a oprit măsurile stricte aferente Covid-19.
La nivel trimestrial, producția economică a Chinei a crescut cu 0,8%, mai lent decât creșterea trimestrială de 2,2% înregistrată în primele trei luni ale anului. Între timp, șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel record de 21,3% în luna iunie. Într-o notă ceva mai pozitivă, ritmul de creștere a producției industriale s-a accelerat de la 3,5% în ritm anual în luna mai la 4,4% în iunie, depășind cu ușurință așteptările.
Partidul Comunist Chinez a stabilit o țintă de creștere de 5% pentru 2023, mai mică decât de obicei și remarcabil de modestă pentru o țară care a înregistrat o creștere medie anuală a PIB-ului de 9% de la deschiderea economiei sale în 1978.
Noi promisiuni menite să sprijine redresarea
În ultimele săptămâni, autoritățile chineze au anunțat o serie de măsuri care vizează sectoare specifice sau care au fost concepute pentru a reasigura investitorii privați și străini cu privire la un mediu investițional mai favorabil la orizont.
Cu toate acestea, măsurile luate au fost în mare parte măsuri generale, lipsite de unele detalii importante, iar ultima reuniunie trimestrială a Biroului Politic privind afacerile a avut un ton pesimist care nu a fost însoțită de noi anunțuri majore.
Julian Evans-Pritchard, șeful departamentului de economie pentru China de la Capital Economics, a declarat luni într-o notă că liderii țării sunt "în mod clar îngrijorați", acesta calificând traiectoria economică drept "chinuitoare" și subliniind "numeroasele provocări cu care se confruntă economia".
Printre acestea se numără cererea internă, dificultățile financiare din sectoare cheie, cum ar fi cel imobiliar, și un mediu extern sumbru. Evans-Pritchard a remarcat că în ultima întrunire a Biroului Politic se menționează despre "riscurile" de șapte ori mai mari, față de trei ori în sesiunea acestora din aprilie, și că prioritatea conducerii pare să fie extinderea cererii interne.
"Per total, reuniunea Biroului Politic Chinez a arătat clar că liderii consideră că mai sunt multe de făcut pentru a pune redresarea pe drumul cel bun. Acest lucru sugerează că în lunile următoare vor fi puse în aplicare unele măsuri de sprijin politic suplimentare", a declarat Evans-Pritchard.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.