Aparent, situația nu ar trebui să îngrijoreze, problema este însă că noile locuri de muncă se creează într-un ritm mai lent decât se reduc cele vechi. Autorii analizei consideră că șomajul nu va putea coborât de la actualii indici extrem de ridicați nici chiar pe seama programelor de stimulare monetară și fiscală, cu ajutoare și facilități de creditare acordate întreprinderilor și cetățenilor.
Pe termen mediu, aceste eforturi, cu adevărat colosale, ar putea redresa piața muncii a Statelor Unite, dar la un moment dat efectul tuturor stimulentelor se va reduce la zero, cred economiștii de la Bloomberg Economics. În ultimul timp se înregistrează tot mai puține cereri de șomaj comparativ cu nivelul record din primăvara acestui an.
Ceea ce nu înseamnă că valul de concedieri a luat sfârșit. Dimpotrivă, acum vor fi afectate angajații cu funcții înalte, care dețin conturi de economii și nu au nevoie de ajutor de șomaj. Acest lucru se întâmplă pe fondul redeschiderii multor companii și a unor întregi domenii de activitate. Potrivit datelor statistice, la sfârșitul lunii mai, 40 de milioane de americani își pierduseră locurilor de muncă, numai în aprilie fiind închise 20,5 milioane joburi, ca efect al măsurilor de carantină impuse de răspândirea noului coronavirus.
Citește și Donald Trump: Punem capăt erei războaielor nesfârşite
”Șocul redistribuirii a devenit cauza a aproape 30% dintre totalul concedierile din ultimele luni”, au calculat experții Bloomberg. ”Alte 50% au fost consecința blocării economiei. În alte 20% dintre cazuri a fost vorba de atracția ajutoarelor de șomaj consistente, la care beneficiarii lor nu vor să renunțe”, afirmă autorii studiului.
În opinia lor, singura soluție în situația creată este identificarea de către administrația americană a unei noi abordări, mai flexibile, a programelor de susținere a economiei și care trebuie să se concentreze pe stimularea numai a companiilor care, în condiții de normalitate, au prezentat rezultate financiare bune. Celelalte firme, aflate mereu pe muchie de cuțit, incapabile să-și reorganizeze businessul, nu ar trebui să mizeze pe ajutorul statului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.