La această întâlnire au participat ministrul român al Finanțelor, Alexandru Nazare, Valdis Dombrovskis și Paolo Gentiloni, comisari europeni, Nadia Calviño, ministrul economiei din Spania, Christos Staikouras, ministrul grec al Finanțelor, Patryk Loszewski, șeful delegației poloneze, Paschal Donohoe, ministrul irlandez de Finanțe și Daniele Franco, ministrul Economiei și Finanțelor din Italia.
Ministrul român spune că: ”Am abordat subiecte legate de evoluția economiilor europene în contextul actual al pandemiei Covid-19, precum și de operaționalizarea mecanismului european de redresare și reziliență”.
Potrivit ministrului român al Finanţelor, prima zi a sesiunilor de lucru Ecofin a început cu dezbateri legate de structura politicilor economice şi fiscale menite să favorizeze o redresare cât mai rapidă a economiilor europene după criza generată de pandemia Covid-19, precum şi de consolidarea impactului comun al acestor măsuri asupra Statelor Membre pentru o creştere economică durabilă şi de calitate.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României este documentul strategic care fundamentează priorităţile de reformă şi domeniile de investiţii la nivel naţional pentru instituirea Mecanismului de redresare şi rezilienţă.
Mecanismul este gândit pe şase piloni, şi anume: Tranziţie verde; Transformare digitală; Creştere inteligentă, sustenabilă şi favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi o piaţă internă funcţională, cu întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) puternice; Coeziune socială şi teritorială; Sănătate, precum şi rezilienţă economică, socială şi instituţională, în scopul, printre altele, al creşterii nivelului de pregătire pentru situaţii de criză şi a capacităţii de reacţie la criză; Politici pentru generaţia următoare, copii şi tineret, cum ar fi educaţia şi competenţele.
Alexandru Nazare: Suntem în direcția bună, NU înseamnă că am ajuns acolo
La începutul lunii mai, premierul Florin Cîţu a declarat că, la toate capitolele, au fost reduse sumele din PNRR, iar acesta se încadrează în 29,2 de miliarde de euro.
Documentul strategic al României va fi transmis Comisiei Europene pe data de 31 mai 2021.
Consiliul Afacerilor Economice și Financiare (ECOFIN) este responsabil pentru politica UE în trei domenii principale: politica economică, aspecte fiscale și reglementarea serviciilor financiare.
Consiliul Ecofin este format din miniștrii economiei și finanțelor din toate statele membre. Comisarii europeni relevanți participă, de asemenea, la reuniuni.
Există, de asemenea, sesiuni specifice Ecofin, la care participă miniștrii bugetului național și comisarul european pentru programare financiară și buget, pentru a pregăti bugetul anual al UE.
Întâlnirile Ecofin au loc în general o dată pe lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.