"Un succes imens obţinut de preşedintele României la Bruxelles, această sumă de 80 miliarde de euro, care se împarte în două. Sunt 46,7 miliarde, parcă, pentru bugetul pe următorii şapte ani şi restul sunt granturi şi împrumuturi. O sumă enormă. Dacă ne uităm în regiune, ca procent din PIB, avem suma cea mai mare. Dacă ne uităm la Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, este cea mai mare sumă pe care am obţinut-o la granturi şi împrumuturi şi cred că a doua sumă după Polonia în ceea ce priveşte suma nominală. (...) Suntem conştienţi că trebuie să lucrăm din acest moment pentru a pregăti toate aceste programe, tot parcursul, pentru că 70% din banii aceştia, granturi şi împrumuturi, trebuie să îi contractăm în următorii doi ani. Până în octombrie trebuie să pregătim, domnul Boloş (Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene - n. r.), eu, doamna vicepremier Raluca Turcan şi domnul premier, o echipă care va avea întâlniri săptămânal cu domnul preşedinte pentru a ne asigura că nu vom pierde niciun leu din aceşti bani. Aceştia sunt bani care vor veni în perioada următoare, sunt bani care se concentrează pe investiţii şi vrem să-i luăm pe toţi", a explicat Cîţu, la Realitatea Plus.
Citește și Cîțu despre alocații: Decizia va fi comunicată de domnul premier
El a precizat că aceşti bani nu sunt pentru pensii şi salarii şi ideea Guvernului este ca investiţiile să fie trecute pe fonduri europene şi cheltuielile curente să rămână pe bugetul României, aceasta fiind şi o strategie de sustenabilitate. Totodată, ministrul Finanţelor a subliniat că proiectele au existat înainte ca acest buget să fie aprobat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.