Deși cea mai mare parte a activității Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), inițiat de Musk, rămâne învăluită în mister, o astfel de supraveghere ar marca o utilizare excepțională a tehnologiei pentru identificarea loialității percepute într-un aparat administrativ deja zdruncinat de disponibilizări masive și reduceri severe de costuri, relatează sursa citată.
Potrivit unei alte surse directe, echipa DOGE comunică prin aplicația criptată Signal – fapt ce ar putea încălca regulile federale privind păstrarea înregistrărilor oficiale, deoarece mesajele pot fi setate să dispară după un timp.
Sursele mai afirmă că DOGE utilizează intens chatbotul Grok, alternativa dezvoltată de Musk la ChatGPT, în eforturile sale de restructurare agresivă a administrației federale. Reuters nu a putut verifica exact în ce mod este folosit Grok.
Casa Albă, DOGE și Elon Musk nu au răspuns solicitărilor de comentarii
Folosirea AI-ului și a aplicației Signal alimentează temerile unor experți în securitate cibernetică și etică guvernamentală, care se întreabă dacă DOGE acționează cu suficientă transparență și dacă informațiile obținute prin AI ar putea fi folosite în scopuri personale sau politice de către Musk ori administrația Trump.
„Dacă folosesc Signal fără a arhiva fiecare mesaj în dosarele federale, încalcă legea”, a declarat Kathleen Clark, specialistă în etică guvernamentală la Universitatea Washington din St. Louis. Comentariul vine după un scandal recent în care oficiali de top au inclus accidental un jurnalist într-un grup de discuții despre planuri militare sensibile în Yemen.
Reuters a intervievat aproape 20 de persoane familiarizate cu activitatea DOGE și a analizat sute de pagini de documente din procese intentate echipei lui Musk pentru accesul la date guvernamentale. Investigația scoate la iveală modul neconvențional în care aceasta folosește AI-ul și alte tehnologii în funcționarea guvernului federal.
La Agenția pentru Protecția Mediului (EPA), de exemplu, unii manageri au fost informați de reprezentanți numiți de Trump că echipa lui Musk implementează AI pentru a monitoriza comunicările angajaților – în special pentru a detecta limbajul considerat ostil lui Trump sau lui Musk, potrivit celor două surse.
Agenția, responsabilă cu aplicarea legilor precum Legea Aerului Curat și protejarea mediului, este una dintre cele mai criticate de actuala administrație. Din ianuarie, EPA a suspendat aproape 600 de angajați și a anunțat reduceri bugetare de 65%, ce ar putea duce la și mai multe concedieri.
Oficiali ai administrației Trump au spus că DOGE monitorizează inclusiv aplicații precum Microsoft Teams, folosite la scară largă în agențiile federale. „Ni s-a spus că sunt vizați angajații ale căror activități nu sunt aliniate cu misiunea administrației”, a declarat o sursă. „Ai grijă ce spui, ce tastezi și ce faci”, ar fi avertizat un manager.
După apariția articolului, EPA a recunoscut, într-o declarație, că „analizează utilizarea AI pentru a optimiza funcțiile agenției”, dar a negat că folosește AI „în procesul de luare a deciziilor privind personalul, în colaborare cu DOGE”. Agenția nu a comentat însă direct dacă AI-ul este folosit pentru supravegherea angajaților.
Elon Musk a prezentat DOGE ca un proiect tehnologic menit să eficientizeze guvernul federal prin eliminarea risipei, a fraudelor și abuzurilor. Scopul declarat: reducerea cheltuielilor cu un trilion de dolari – adică 15% din bugetul anual al SUA.
Modernizarea sistemelor informatice guvernamentale este văzută ca necesară de majoritatea observatorilor. Totuși, democrații susțin că Musk și Trump epurează administrația de funcționari publici imparțiali și instalează loialiști dispuși să treacă cu vederea eventuale abuzuri. Critici la adresa proiectului DOGE au venit și din rândul republicanilor și independenților.
Clark a concluzionat că supravegherea propusă ridică semne serioase de întrebare: „Sună a abuz de putere guvernamentală pentru a reprima sau descuraja exprimarea opiniilor critice față de președinte.”
Înainte ca Trump să fie reales, Musk ar fi sugerat că AI-ul ar putea înlocui o parte din funcționarii guvernamentali, potrivit unei persoane informate direct. „Ideea era că, folosind datele guvernamentale, ar putea construi cel mai dinamic sistem AI din istorie – capabil să preia sarcinile birocratice,” a spus sursa.
Totuși, în calitate de angajat guvernamental special, Musk are interdicția legală de a se implica în activități care i-ar aduce beneficii personale sau companiilor sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.