Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat oferta angajantă de preluare a participaţiei Exxon în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră, informează Romgaz prinr-un comunicat preluat de Agerpres.
"Având în vedere scrisoarea adresată de către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 15 februarie 2021 care prevede ca data finală până la care cumpărătorii interesaţi sunt invitaţi să depună ofertele angajante este 31 martie 2021, Consiliul de Administraţie al S.N.G.N. Romgaz SA a avizat în data de 30 martie 2021 oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Restul participaţiei de 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă este deţinut de OMV Petrom S.A.", se arată în documentul citat.
Conform sursei, oferta angajantă de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited a fost transmisă către ExxonMobil Upstream Business Development în data de 30 martie 2021.
Citește și: Cătălin Drulă despre problema Metrorex: Au apărut niște povești ca la Radio Erevan
Potrivit Romgaz, oferta angajantă şi încheierea tranzacţiei de cumpărare a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited sunt condiţionate de aprobarea acestora de către Adunarea generală extraordinară a acţionarilor SNGN Romgaz SA, în conformitate cu prevederile legale şi ale actului constitutiv al societăţii.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, în 25 februarie, că Romgaz va depune o ofertă pentru preluarea participaţiei Exxon în proiectul gazelor de mare adâncime din Marea Neagră în următoarele două luni, până la expirarea mandatului actual al directorului general interimar.
La momentul respectiv, ministrul a fost întrebat care este capacitatea Romgaz de a gestiona proiectul Neptun Deep, având în vedere şi faptul că, momentan, compania are o conducere interimară.
"Am înţeles că există această temere în piaţă privind conducerea Romgaz. În momentul de faţă, atât directorul general, care este numit pe o perioadă de două luni, care acoperă exact perioada depunerii ofertei pentru achiziţia pachetului de la Exxon, Consiliul de Administraţie, directorul economic, toţi experţii din Romgaz au capacitatea de a dezvolta acest proiect. Nu ştiu dacă în România cineva are expertiză pentru mare adâncime, dar eu zic să le dăm această şansă celor de la Romgaz. Eu cred că Romgaz are capacitatea de a gestiona acest proiect", a răspuns Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.