Însă în luna ianuarie când facturile au început să curgă, serverele ANAF nu au mai făcut față.
ANAF a organizat recent un webinar în care a adus mai multe clarificări legate de sistem și de proceduri.
Iată o sinteză a celor mai semnificative informații legate abaterile care sunt amendate
Termene limită
Începând cu 1 ianuarie 2024, toate facturile emise în România, în relația B2B, trebuie să fie transmise electronic, prin sistemul RO e-Factura, însă pot fi înregistrate și cele care nu sunt încărcate în acest sistem.
Până la 30 iunie 2024, termenul limită pentru transmiterea facturilor este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii.
De la 1 iulie 2024, termenul limită este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii. Tot de la 1 iulie, facturile se transmit exclusiv prin sistemul RO e-Factura
Sancțiuni
Până la 31 martie 2024, nu se aplică amenzi pentru nerespectarea obligației de a emite facturi electronice.
În perioada 1 aprilie 2024 – 30 iunie 2024, se aplică următoarele amenzi:
Pentru persoane juridice mari: de la 5.000 lei la 10.000 lei. Pentru persoane juridice mijlocii: de la 2.500 lei la 5.000 lei. Pentru alte persoane juridice sau PFA-uri: de la 1.000 lei la 2.500 lei
Din 1 iulie 2024, se aplică următoarele amenzi:
Pentru nerespectarea obligației de a emite facturi electronice:
amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii
Pentru primirea și înregistrarea de către destinatar a unei facturi emise de un operator economic stabilit în România, în relația B2B fără respectarea obligației de a emite facturi electronice:
amendă egală cu 15% din valoarea totală a facturii
Pentru nerespectarea termenelor limită de transmitere:
amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru contribuabilii mari,
amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru contribuabilii mijlocii
amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice și PFA-uri.
Ce se întâmplă dacă sistemul e-factura este nefuncțional?
În cazul în care sistemul RO e-Factura este nefuncțional timp de minimum 24 de ore, obligația de transmitere a facturilor electronice se suspendă până la repunerea în funcțiune a sistemului.
În acest caz, facturile pot fi transmise în mod obișnuit, dar cu condiția transmiterii ulterioare, în sistemul RO e-Factura, a facturilor electronice emise.
Perioadele de nefuncționare a sistemului RO e-Factura vor fi publicate pe paginile de internet ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Ministerului Finanțelor.
Recomandări
Pentru a evita amenzile, este recomandat ca toți operatorii economici stabiliți în România să se conformeze obligației de a emite facturi electronice.
Pentru a face acest lucru, este important să se achiziționeze un sistem de facturare electronică care să fie compatibil cu sistemul RO e-Factura.
De asemenea, este recomandat să se verifice în mod regulat funcționalitatea sistemului RO e-Factura, pentru a fi siguri că pot transmite facturile electronice la timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.