Potrivit analizei, cele mai recente date indică un lucru clar și anume că economia românească încetinește mai mult decât se aștepta ”Prin urmare, revizuim în scădere prognoza noastră privind PIB-ul pentru 2023, de la 2,5% la 1,5%”, se spune în documentul ING.
Bancherii mai spun că: ”Cifrele brute arată o încetinire accentuată a creșterii economice în al doilea trimestru al anului, la 1,1%, comparativ cu același trimestru din 2022. Acest lucru duce creșterea globală a PIB-ului după șase luni din 2023 la 1,7%, în timp ce estimarea noastră - care era deja la limita inferioară a consensului - era de 2,3%”.
Analiza mai precizează că datele disponibile pentru al doilea trimestru arată că a fost o perioadă destul de slabă pentru consum, deoarece vânzările cu amănuntul s-au contractat cu 0,5% față de trimestrul precedent: ”Activitatea industrială s-a contractat, de asemenea, cu 2,8%, una dintre cele mai mari contracții trimestriale din ultima vreme. Construcțiile își pierd, de asemenea, din viteză, datele disponibile indicând o activitate cvasi-stagnantă, în timp ce în sectorul serviciilor pot fi observate câteva cifre marginal mai bune, unde ar putea exista o expansiune trimestrială de 2-3%. Este probabil ca investițiile și exporturile nete să fi contribuit în mod pozitiv la creșterea din trimestrul al doilea”.
În analiza ING se mai spune că prognoza de creștere a PIB-ului de 2,5% pentru 2023 era una făcută cu mai mult timp în urmă: ”În timp ce datele detaliate care urmează să apară la 7 septembrie, acestea ar putea arunca o lumină diferită asupra dinamicii de creștere. Revizuim deja prognoza noastră de creștere a PIB-ului pentru 2023 la 1,5%, menținând în același timp prognoza pentru 2024 la 3,7%. În funcție de specificul revizuirii bugetului care urmează să fie prezentată la sfârșitul acestei luni, riscurile ar putea fi ușor înclinate în sens descendent”.
Datele de astăzi confirmă cea mai recentă evaluare a Băncii Naționale a României (BNR) privind o reducere accelerată a decalajului PIB. Din perspectiva politicii monetare, creșterea mai mică este probabil să compenseze prognoza de inflație marginal mai mare și să conducă la un mediu stabil al ratelor dobânzilor pentru restul anului. Bancherii ING mai spun că: ”Credem că BNR nu are încă în vedere momentul pentru o schimbare de direcție, în ciuda declarațiilor de acest gen făcute mai frecvent de către alte bănci centrale din regiune”.
Bancherii ING mai spun că își mențin punctul de vedere privind o primă reducere a dobânzii în primul trimestru din 2024, cu o rată cheie de 5,5% până la sfârșitul anului 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.