"Momentan avem declarate două focare noi în localitatea Luduş, care au fost confirmate în cursul acestei săptămâni. Sunt două exploataţii cu un număr total de 1.250 de ovine, dintre care au fost trei probe pozitive. Animalele au fost evaluate şi în cursul săptămânii viitoare urmează sacrificarea tuturor efectivelor. Acestea se reexaminează, care sunt pozitive se elimină prin incinerare, restul se pot da în consum fără restricţii. Există două variante, fie genotiparea, care este o procedură mult mai de durată, fie sacrificarea. Este opţiunea proprietarilor, fiindcă restricţiile se ridică mult mai repede", a declarat Kincses Sandor.
Şeful SDVSA Mureş a precizat că în acest a mai fost confirmat un focar de scrapie la Sovata, iar acolo au fost sacrificate aproximativ 2.000 de animale după ce s-a semnalat un caz pozitiv.
"Anul trecut am avut în zona Luduş, au fost 22 de capete pozitive din 676, 18 confirmate de IDSA Bucureşti. Şi acolo s-a trecut prin eliminare prin sacrificare. Boala se propagă direct prin neecarisarea ovinelor moarte şi contaminarea se face prin sistemul nervos de la animalele moarte. Contaminarea se face de la animalele moarte prin intermediul oilor, câinilor etc. Toţi proprietarii de ovine au obligaţia de a anunţa moartea animalelor şi toate ovinele moarte peste 18 luni sunt aduse la laborator şi examinate", a precizat Kincses Sandor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.