Referitor la noile plaforme lansate sau anunţate, ministrul Boloş a declarat, la finalul şedinţei de Guvern de vineri: "Aș vrea să înțelegeți că este un pachet de măsuri de digitalizare a României, a sistemului fiscal al României, că alături de modulul e-factura, modulul e-TVA, este în pregătire și ro.e-Proprietatea - subliniez aici că va avea loc o discuție prealabilă cu mediul de afaceri și cu reprezentanții organizațiilor profesionale - și, de asemenea, în pregătire este declarația unică inteligentă pentru persoanele fizice autorizate. Un ultim pachet de măsuri este cel cu privire la modulele antifraudă, al căror obiectiv final este de organizare a inspecțiilor fiscale și a inspecției antifraudă în funcție de valoarea indicatorilor de risc fiscal, astfel încât acțiunile organelor noastre de inspecție fiscală și inspecțiile antifraudă să poată fi orientate spre faptele de evaziune fiscală cele mai periculoase pentru bugetul statului.
Reamintesc, de asemenea, că modulele antifraudă, cu precădere pentru combaterea evaziunii în domeniul TVA - sunt 160 de modalități prin care sunt organizate formele de prejudiciere a bugetului statului pentru ceea ce înseamnă TVA - vor intra în etapa de testare-pilot începând din data de 1 august, așa cum am mai precizat acest lucru, și sunt măsuri după modelele europene din statele care și-au modernizat sistemele fiscale, astfel încât România să poată cu adevărat să aducă bani din mai buna colectare a impozitelor și taxelor. "
Ce este e-Proprietatea
"RO e-Proprietatea este angajament în Planul Național de Redresare și Reziliență, în care valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Adică, cu alte cuvinte, statul nu va mai stabili de la nivel central baza impozabilă care se folosește pentru impozitare...
Până acum spuneam prin lege că toate localitățile din România pentru impozitul pe clădire folosesc 220 lei pe metru pătrat sau că folosesc standardele notarilor. Nu va mai exista acest lucru, se va trece pe valori de piață și de aceea, ce înseamnă acest lucru din punct de vedere al RO e-Proprietatea? Că în această bază de date care se formează la nivelul României se adună informații despre valorile de piață. Şi o să mă întrebați de unde avem aceste valori de piață? (...)
Păi, ăsta e rolul pe care îl avem, potrivit jalonului din PNRR, ăsta e rolul pe care îl are Ministerul Finanțelor, să adune, să colecteze această bază de date de la cadastru, de la notari, de la autoritățile locale, pentru ca, pe baza acestui acestor informații, mai apoi, la nivelul fiecărei localități, cu ajutorul unui modul informatic, a unui sistem informatic, să fie furnizate valorile de piață ale proprietăților. Așa încât este o transformare de profunzime pentru ceea ce înseamnă impozitarea proprietății în România și se aliniază în acest fel sistemul fiscal local cu standardele la nivel european", a declarat ministrul Finanţelor.
Ce este declarația unică inteligentă
"Conceptul are la bază determinarea cumpărătorului – subliniez, a cumpărătorului - să ceară bonul fiscal de la vânzător, astfel încât, prin declarația unică inteligentă acel bon fiscal din zonele de activitate cu risc de evaziune fiscală sunt contabilizate și se decide ca un procent din valoarea acelor cheltuieli să îmbrace forma creditului fiscal. Ce se întâmplă în modelul portughez cu creditul fiscal? Fie se rambursează cumpărătorului, pentru că statul, repet, are de câștigat... pentru că până atunci nu erau emise, să zicem facturi și bonuri fiscale într-un anumit domeniu sau poate să utilizeze creditul fiscal ca o formă de compensare cu alte impozite și taxe. Deci, repet, este un model, l-am discutat și Banca Mondială ne-a prezentat această alternativă. Nu este luată o decizie. Să nu începem din nou în spațiul public să discutăm despre creditul fiscal, sunt mai multe astfel de instrumente care au fost discutate cu reprezentanții Băncii Mondiale, dar încă nu este luată o decizie, nu s-a discutat în guvern, nici în coaliție, dar îl analizăm ca și model de referință pentru ceea ce înseamnă măsuri eficiente de combatere a evaziunii fiscale", a mai spus ministrul.
Când va intra în vigoare
"Pentru ca să se întâmple acest lucru, cel mai probabil 1 ianuarie 2026. Adică să nu panicăm pe nimeni, este un demers firesc, măsuri care sunt prevăzute... Ambele (n.r. - declarația unică inteligentă şi e-Proprietatea) în 1 ianuarie 2026. Este un angajament pe care îl avem prin Planul Național de Redresare și Reziliență și este un pachet de proiecte care fac parte din obiectivul mare pe care l-am menționat, de reducere a gap-ului de TVA prin ceea ce înseamnă proiectele de digitalizare, cele două menționate și mai apoi măsurile care privesc insolvența și codul de procedură fiscală", a declarat Marcel Boloş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.