Justificare inițială a fost aceea că trebuie economisită energia în timpul Primului Război Mondial.
După primul conflict mondial, a survenit un alt raționament și anume că oamenii care ies de la muncă pot merge la cumpărături, astfel fiind încurajat consumul.
Motivele nu s-au dovedit a fi unele durabile. Un studiu a descoperit că de fapt schimbarea la ora de vară duce la un consum mai are al energiei și a emisiilor.
Într-un alt studiu întocmit de JP Morgan în 2016 se arată că există o creștere a consumului în momentul trecerii la ora de vară dar acest lucru este contracarat de momentul în care se trece la ora de iarnă.
Această măsură nu aduce niciun beneficiu nici fermierilor, așa cum în mod fals s-a crezut. De fapt aceștia au făcut eforturi de a se renunța la această măsură, în ultimele decade.
Asadar, justificarea comercială a trecerii la ora de vară nu este un avantaj. Pe de altă parte există unele avantaje dar foarte subtile, de pildă scăderea numărului de jafuri.
Studiile mai arată că s-au înregistrat mai multe atacuri de cord și accidente la locul de muncă din cauza schimbării ritmului de somn, după schimbarea orei.
Per total, argumentele în favoarea renunțării la schimbarea orei sunt copleșitoare.
Uniunea Europeană vrea să renunțe la schimbarea orei începând cu anul 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.