Publicitate
Marți, 20 septembrie 2022, la sediul Guvernului, în prezența Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Finanțelor, domnul Adrian Câciu și reprezentanții celor trei fonduri de garantare mandatate să deruleze IMM INVEST PLUS, au semnat convențiile de implementare ale schemei de ajutor de stat și a componentelor sale: IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST.
Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM a declarat pentru CDNews și DCBusiness că: ”Practic, prin ordin comun, al ministrului Finanțelor, al ministrului Aantreprenoriatului și Turismului și Ministerului Dezvoltării, s-a consemnat practic începerea programului IMM Invest Plus și a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul. La Palatul Victoria, s-au semnat convențiile de garantare între finanțatori, care este Ministerul Finanțelor Publice și cele trei fonduri de implementate, Fondul Național de Garantare a Creditelor pe Întreprinderi Mici și Mijlocii, care are din cele 17,5 miliarde de lei, 14,5 miliarde sunt plafon alocat pentru cele cinci componente pe care le derulează Fondul Național de Garantare pentru IMM-uri, Fondul de Garantare a Creditului Rural și Fondul de Contragarantare. Programul a început în data de 15 septembrie, pe site ul imminvest.ro, întreprinzătorii se pot înscrie. Până în acest moment avem 3.791 de cereri. Săptămâna aceasta toate aceste cereri au fost soluționate de către consilierii financiari ai Fondului Național de Garantare și au fost transmise instituțiilor financiare. Sunt 22 de bărci cu care semnăm convenții de garantare, iar de săptămâna cealaltă vom semna practic primele acorduri de garantare, astfel încât cele 4.000 de deja de cereri au ajuns la instituțiile financiare cu care avem convenții de garantare”.
Despre componentele programului și perioada de desfășurare a acestui program, Dumitru Nancu a spus că: ”IMM Invest Plus este cel mai mare program pentru întreprinderile mici și mijlocii. Din cele 73 de scheme aprobate de către Comisia Europeană, pe cadru temporar de criză, pentru măsuri de ajutor, de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Avem 73 de scheme de ajutor de stat aprobate de Uniunea Europeană, cea mai mare schemă de ajutor de stat pentru întreprinderi, exclusiv pentru întreprinderi mici și mijlocii este a Romaniei, IMM Invest Plus. Ea însumează în total 4 miliarde de euro, formată, așa cum am spus mai devreme, 17,750 de miliarde de lei plafon de garantare, la care se adaugă un ajutor de stat în valoare de 1,980 miliarde de lei. Programul IMM Invest Plus are șase componente. Prima componentă și cea mai bugetată, aș spune eu, este IMM Invest. Avem aici un plafon de garantare de 6,5 miliarde de lei și este integral gestionat de Fondul Național de Garantare. Continuăm practic IMM Investul început 2020”.
Directorul FNGCIMM a mai explicat care sunt diferențele față de edițiile precedente ale IMM Invest: ”Aș vrea să punctez ce diferă, dacă IMM Invest precedent pe cadru COVID dacă procentul de garantare era de 80 la sută, acum procentul de garantare e de 90 la sută. Al doilea aspect, iarăși foarte important pentru mediul de afaceri, dacă în cadrul Covid, aveam opt luni de zile, în care era subvenționată dobânda, comisionul de risc, comisionul de administrare și comisionul de garantare, acum avem 12 luni. Perioada de grație, vorbim aici de perioada în care întreprinzătorul practic poate opta să nu plătească nici din principal, nici din dobândă, avem un an jumătate, o perioadă identică cu fostul program”.
Mai departe, Dumitru Nancu a explicat înc e constă IMM Invest: ”Practic, tot ce înseamnă operatorii economici, cu excepția celor care sunt pe producție, unde avem IMM Prod, celor care sunt în construcții, unde avem Grant Construct, celor care au pe Cercetare-Dezvoltare unde avem Innovation și în agricultură, unde aveam două programe, este vorba de Rural Invest și Agro IMM Invest. Deci, pentru toți operatorii economici avem toate codurile CAEN. Nu există să zic codul CAEN neeligibile, cu excepția fabricării armamentului și acoolul, restul toate sunt eligibile. De la comerț, producție, servicii. Sunt două facilități. Vorbim de o linie capital de lucru ”Revolving”, pe trei ani de zile, fără posibilitatea de a mai prelungi ca în fostul program. Aici, suma maximă e de 5 milioane de lei. Un an de zile nu se plătesc dobânzi și accesorii, iar capitalul de lucru este inclusiv pentru plata dărilor la bugetul de stat, pentru salarii, pentru cheltuielile curente. Al doilea aspect este legat de investiții. Avem o linie de capital de investiții pe o perioadă de 6 ani, deci dublul ”Revolving-ului”. Aici practic tot ce înseamnă investiții, doar dobânda diferă. La dobândă, pe capitalul de lucru aveam 2,5 puncte procentuale plus ROBOR-ul, iar la investiții aveam două puncte procentuale plus ROBOR. Suma maximă este 10 milioane. La fel, cele două se pot cumula. Adică poți să iei 5 milioane pe investiții, 5 milioane pe capital de lucru, dar să nu depășească 10 milioane sau 7 cu 3, în funcție de necesitățile întreprinderii. Ce este important? Am introdus față de celălalt program, aici refinanțarea. Adică, dacă sunt credite care au o maturitate mai mare de 3 ani de zile, mai e un credit din care au mai rămas 3 ani de zile, poți veni prin acest program să îți refinanțeze acest credit. Este o noutate și deja ca marea majoritate a întreprinderilor se duc pe această refinanțarea creditelor pentru că reprezintă un balon de oxigen”, a mai explicat directorul FNGCIMM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.