"În ceea ce priveşte anul 2024, Comisia Europeană a anunţat noul plan pentru IMM-uri – vorbim de o injecţie de 14 miliarde de euro în IMM-urile din Europa şi, practic, încercăm să aliniem politica noastră de risc şi de garantare pe noile instrumente pe care le oferă Comisia Europeană; încercăm să luăm presiunea de pe bugetul de stat şi să mergem pe bugetul Comisiei Europene. Am împărţit instrumentele financiare pe care le gestionăm.
Practic, la începutul anului 2020, atunci când am preluat conducerea Fondului Naţional de Garantare, pe 14 ianuarie, fondul avea în garantare un singur program: ‚O nouă casă, o nouă familie’ şi nici acela nu se putea implementa, tocmai de aceea a trebuit să îl schimbăm în septembrie în ‚Noua casă’. Practic, în 2019 s-au acordat 3.000 de garanţii şi am încheiat 2020 cu 100.000 de garanţii. Am încercat să aducem noi programe la Fondul Naţional de Garantare şi le-am împărţit aşa:
- instrumente financiare dedicate întreprinderilor, nu numai IMM-urilor. Pentru că directivele europene ne spun că şi întreprinderile mediu capitalizate intră în categoria IMM-urilor, adică acele firme care au peste 249 de angajaţi şi până în 500 sunt eligibile;
- instrumente financiare dedicate UAT-urilor; încercăm să ajutăm primăriile. Pe Garant Construct ştiţi că avem componenta pentru IMM-uri în care acordăm un credit capital de lucru de 5 milioane de lei pe trei ani cu dobânda subvenţionată în primul an iar pentru primării la fel: un credit capital de lucru şi un credit de investiţii de 10 milioane de lei pe şase ani, iar în primul an dobânda este subvenţionată de către noi;
- instrumente financiare dedicate diaspora. Eu cred că diaspora – mă refer la Republica Moldova – reprezintă atât pentru România cât şi pentru mediul de afaceri o provocare, pentru că pe 12 decembrie să sperăm că se va semna acordul cu Comisia Europeană de începere a negocierilor; numai pe componenta de IMM-uri Republica Moldova are alocate de la Comisia Europeană 50 de milioane de euro şi încercăm aici ca firmele din Republica Moldova să fie eligibile pentru programele noastre, iar tot ceea ce înseamnă fonduri de preaderare, IMM-urile din România să devină furnizori de materiale, de produse şi, de ce nu, de asistenţă pentru diaspora.
- instrumente financiare dedicate persoanelor fizice. Aici vorbim de ‚Noua Casă’. Aici s-a deschis call-ul pe Invest EU şi sperăm ca până la 28 februarie să depunem aplicaţia astfel încât propunem Comisiei Europene alte patru instrumente financiare. Pentru persoanele fizice se va acorda o garanţie de 50.000 de euro pentru reabilitare termică, surse alternative de încălzire.
De asemenea, vom continua programul IMM Invest 2024 pe aceleaşi principii", a explicat Dumitru Nancu.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.