Noua CASĂ
"Avem un program drag românilor, 300.000 de români l-au accesat. Trei din patru credite ipotecare. Este programul Prima Casă, actualul Noua Casă. Practic, Fondul Național de Garantare a garantat 300.000 de locuințe pentru români, deci e clar că este cel mai mare parteneriat public privat.
Vă dau un exemplu pe persoane fizice. Avem programul Noua Casă, unde sistemul financiar bancar a finanțat cu 45 miliarde lei de când a început programul în 2009, statul român, prin Fondul Național de Garantare, a garantat cu aproape 30 miliarde lei, iar cei care nu au putut să-și achite - credite neperformante adică - au fost undeva la 0,28 la sută, adică s-au achitat practic din acel fond de risc. Nu s-a intrat în bugetul statului.
Garanția Fondului de Garantare fie că vorbim din surse proprii sau în administrare, sau de stat, politica de risc este de 1 la 7, adică un leu investit și garantat de către statul român, produce în economie șapte lei, și aici avem impactul fiscal. Asta e regula generală", a declarat Dumitru Nancu.
IMM Invest, AGRO Invest, IMM Prod, GARANT Construct
"Ajutor de stat la IMM Invest constă în 8 luni de zile IMM-ul nu plătește dobânzi, comisioane.
La Agro Invest pe lângă cele 8 luni de zile mai are și facilitatea 10% din credit este nerambursabil, adică daca ai luat un milion, dai înapoi 900.000.
La noile produse pe care deja le-am dat drumul la IMM Prod, Garant Construct, acolo am prelungit perioada de grație să spun 24 de luni nu plătesc dobânzi și comisioane si cu un grad de 10%.
Am făcut o analiză. Anul 2020, 26.000 de IMM-uri au accesat IMM Invest. Garanția statului român a fost de 14 miliarde. Băncile au finanțat cu 16 miliarde lei, iar prin taxe, TVA, CAS, tot ce s-a întors la bugetul de stat, cele 26.000 se ridică la 13,9 miliarde bani plătiți la bugetul de stat. Pe lângă faptul acesta prin capitalul de lucru furnizat celor 26.000 de IMM-uri s-au salvat 496 de mii de locuri de muncă pentru că prin capitalul de lucru creditul era pentru: achitarea salariilor, achitarea datoriilor la stat. Deci asta este și importanța pe lângă investiție. În această perioadă s-a mers foarte mult pe capitalul de lucru", a explicat directorul general al FNGCIMM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.