Dumitru Chisăliță: Sistemul nostru energetic este ca un Porsche pe drum de țară

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Dumitru Chisăliță / Foto: Agerpres

Prețul energiei în România continuă să fie cel mai mare din Europa, un lucru care preocupă pe toată lumea.

În încercarea de a înțelege mai bine ce se întâmplă am vorbit cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Întrebat dacă România s-a mai confruntat cu o astfel de situație, expertul a răspuns că nu își amintește să se fi întâmplat vreodată așa ceva la noi în țară: ”E foarte probabil să nu fi existat de asemenea amplitudine, o asemenea frecvență și cu o creștere  atât de bruscă. Deci, cel mai probabil, răspunsul este nu a mai existat, doar că, cumva, nici situațiile în care ne găsim noi în momentul de față nu au mai existat niciodată în România. Adică, în primul și în primul rând, ne găsim pe vârf de consum vara, ceea ce România nu a avut niciodată, România și, în general, Europa”.

Dumitru Chisăliță a mai explicat că marile pene de curent erau specifice pentru SUA și Canada și care aveau loc în general doar vara.

Expertul a mai explicat că în Europa și implicit în România o astfel de situație nu s-a mai întâlnit, acesta fiind primul motiv pentru care prețurile au urcat vertiginos.

Citește și: De ce România are cel mai mare preț la energiei din UE

Regândirea completă a sistemului 

Expertul a continuat explicația spunând că a doua problemă importantă este faptul că pomparea puternică în energiile regenerabile nu a venit cu backup: ”Pentru că de la început sau, mă rog, atunci când s-a deschis acest subiect, teoretic era stabilit ca la fiecare megawatt oră instalat pe regenerabile să ai cel puțin un 0,3, 0,4 de backup pe chestiunea asta, Însă în momentul în care s-a impulsionat foarte mult pe această resursă, s-au uitat de această teorie de rezervă. Backup înseamnă nu neapărat stocare. Backup înseamnă și să ai o capacitate alternativă pe care să o pui în funcțiune atunci când ai nevoie”, a arătat profesorul.

Citește și: De ce România are cel mai mare preț la energiei din UE 

Șeful AEI a continuat cu a treia chestiune care din punctul său de vedere, este cea mai importantă: ”este faptul că noi am înlocuit, am pus Porsche pe drumuri drumuri de țară și avem pretenția să și funcționeze, adică noi în Europa în general, și România în mod special. N-am venit cu o reformă sistemică, a întregului sistem energetic.  Am făcut doar un face-lift fără să ne băgăm puternic într-o regândire sistemului în întregul lui. Deci nu am creat un nou model al sistemului energetic, ci pe ici pe colo am mai adus niște îmbunătățiri, am mai schimbat ceva. Tot sistemul a fost construit acum 70 de ani, pe niște considerente, pe niște funcții, pe niște amplitudini și așa mai departe, pe care astăzi nu le mai regăsim”, a spus expertul și a mai arătat că aceste mici ajustări prin scoaterea din funcție a unor termocentrale pe cărbune și înlocuirea lor cu eolienele,  lucrurile nu au cum să funcționeze ”pentru că la baza acelui sistem există niște funcții matematice. Aceste funcții matematice, în momentul în care schimbi niște variabile, se schimbă totul și ca el să funcționeze în mod optim, echilibrat, trebuie să intervii pe tot șirul respectiv”. 

Citește și: Ministerul Energiei, explicații pentru prețurile uriașe la energie electrică

Conjunctura nefavorabilă

Dumitru Chisăliță a mai arătat că ceea ce se întâmplă la ora actuală este o chestiune conjuncturală: ”Avem conflictul din Est, care practic a lăsat Ucraina fără multe capacități de producție a energiei electrice. Ucraina consumă energie electrică din zona adiacentă. Concomitent cu această situație, avem niște blocaje pe curgerea energiei dinspre vestul Europei către estul Europei”.

Citește și: Ministerul Energiei, explicații pentru prețurile uriașe la energie electrică

Expertul, mai departe, a încercat să deslușească această gâtuire: ”Că este întâmplătoare, că nu este întâmplătoare, că este tehnică sau că nu este tehnică, nu știm precis. Din păcate, public nu există suficiente informații de genul acesta, doar că e cumva ciudat că exact când Ucraina a rămas fără mari resurse de energie s-a produs gâtuirea de la granița cu Ungaria. Poate să fie de altă natură, adică poate să fie politic, poate să fie economic, poate să fie speculativ, poate să fie o barieră de protejare a anumitor țări. Adică, repet, sunt multe elemente pe care am putea să speculăm, doar că, din păcate, nu avem în momentul de față o explicație oficială, clară, în afară de o speculație. Alte elemente nu avem decât că e foarte interesant faptul că toate acestea se întâmplă exact în acest moment. Adică această coincidență este ciudată,  exact după ce au dispărut capacitățile din Ucraina s-a creat și acest blocaj pe cursul energiei dinspre vest către zona aceasta? Sau poate fi o chestie de protecție. Poate să fie și un astfel de scenariu, ca să nu fie afectate alte țări din vest din cauza alimentării Moldovei și Ucrainei. Deci nu este exclusiv, din punctul meu de vedere, nici un astfel de scenariu. Dar repet este doar o speculație!”

Citește și: ANRE plafonează prețul energiei pe piața de echilibrare

Ce este de făcut mai departe

Întrebat dacă nu cumva înseamnă că piața de echilibrare nu este doar o ipocrizie, Dumitru Chisălită a răspuns că nu este o ipocrizie atâta timp cât toată lumea joacă corect: ”Acuma problema e ce faci? Să zicem că ce am spus eu e adevărat. Adică cineva, folosindu-se de niște argumente tehnice, de fapt se auto protejează. Ce faci? Pentru că tu în momentul de față trebuie să cumperi acea energie, trebuie să o cumperi la un preț. Care-i prețul pieței, mai ales că vorbim de cumpărat de pe piețe externe, nu de pe piețe interne? Ok, e un joc pe care trebuie să-l joci astăzi, că n-ai ce să faci”, a mai arătat expertul.

Despre plafonarea prețurilor Dumitru Chisăliță a spus că din punctul său de vedere nu e o chestiune sustenabilă, ”pentru că s-a dovedit că ori de câte ori am plafonat orice, am plafonat, am ajuns să plătim mai mult” și a detaliat care ar fi, tot din punctul său de vedere, soluția pe termen scurt: ”Singurele soluții reale, viabile, sănătoase și în avantajul tuturor consumatorilor, sistem energetic, stat etc. este reducerea consumului. Deci pe termen scurt nu există altă soluție decât reducerea consumului. Reducerea consumului neînsemnând restricționarea. Adică nu stăm ca pe vremea lui Ceaușescu, de la 6 la 10 cu becul stins. Nu, reducerea consumului este mutarea curbei de vârf de consum de seara și de dimineață către zona de consum mic. Chiar dacă sună doar a teorie sau prostește, dar din păcate eu nu văd altă soluție. Pentru că noi, dacă am reuși să mutăm, să zicem, 20% de la vârf de consum de noaptea sau dimineața, asta ar însemna o reducere puternică atât a cererii, care, la rândul său, va determina o reducere puternică a prețului față de prețurile care sunt acum”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9766
Diferența 0.0004
Zi precendentă 4.9762
USD
Azi 4.7317
Diferența 0.0147
Zi precendentă 4.717
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9766 RON
USD flag1 USD = 4.7317 RON
GBP flag1 GBP = 5.9743 RON
CHF flag1 CHF = 5.3535 RON
AUD flag1 AUD = 3.0801 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.3872 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4280 RON
SEK flag1 SEK = 0.4288 RON
XAU flag1 XAU = 405.9099 RON
Monede Crypto
1 BTC = 468009.84RON
1 ETH = 16062.13RON
1 LTC = 428.08RON
1 XRP = 6.61RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.59%
6 luni: 5.63%
12 luni: 5.68%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17302.900.63%
BET-BK3221.640.41%
BET-EF929.350.69%
BET-FI60662.120.61%
BET-NG1219.650.92%
BET-TR38161.220.63%
BET-TRN37092.260.63%
BET-XT1485.430.59%
BET-XT-TR3220.460.59%
BET-XT-TRN3136.900.59%
BETAeRO921.78-0.46%
BETPlus2560.280.63%
RTL38306.500.68%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel