Atribuțiile polițiștilor
1. Polițiștii vor putea folosi forța (prin utilizarea forței fizice, a cătușelor, a substanțelor lacrimogene și a substanțelor iritante) doar gradual, proporțional cu scopul urmărit și, în orice caz, doar dacă astfel de utilizări ale forței sunt precedate de o avertizare verbală.
2. Polițiștii vor putea să intre în locuințe, folosind forța chia și fără permisiunea persoanelor care le ocupă, doar în situații excepționale: comiterea unei infracțiunei, este urmărit un infractor sau se încearcă stoparea unei acțiuni teroriste.
3. Vor exista mai multe situații în care polițistul va putea legitima pe cineva. De exemplu: când o persoană încalcă dispozițiile legale sau când o persoană încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat.
Citește și Înmatriculare auto 2020. Valoarea amenzilor și documentele din dosar
4. Amenzile pentru refuzul de a da informații pentru stabilirea identității s-au majorat, ele variind între 500 și 1.500 de lei. Însă ce nu va putea fi sancționat va fi refuzul de a prezenta un card de identitate.
Regulile de ordine și siguranță publică
1. Amenzi mai mari pentru persoanele care își deranjează vecinii în orele de odihnă. Gălăgioșii vor plăti între 2.000 și 3.000 de lei. Alternativ, va putea fi aplicată sancțiunea muncii în folosul comunității, între 70 și 120 de ore de muncă.
7. Cresc amenzile și pentru evenimente zgomotoase, precum petreceri private în corturi sau alte amenajări neacoperite. În aceste situații, penalizarea va fi între 2.000 și 3.000 de lei. Repetarea faptei, într-un interval de 24 de ore, va atrage o sancțiune și mai mare - între 3.000 și 6.000 de lei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.