Dublul standard. Dorin Cojocaru (APRIL): Producătorul trebuie să respecte cerințele clientului

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dorin Cojocaru
EXCLUSIV
Dorin Cojocaru

Președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui a explicat cum a fost cu plafonarea prețurilor, dar și de ce laptele din zona sub-montană nu are același gust cu cel produs în Olt, spre exemplu.

”Mulți citesc, puțini pricep!”, a declarat Dorin Cojocaru, amintind cum, în aprilie 2023, s-a decis plafonarea prețului la lapte la șapte lei. ”A fost lovitură sub centură”, a spus președintele APRIL. Pentru că, a explicat el, ”una este să plafonezi prețul la benzină sau energie fără să compensezi”. E ca și cum cineva face cărămizi având cost de producție șase lei, iar statul vine și îl plafonează la șase lei, fără să dea nimic în schimb.”S-au încălcat principiile de piață liberă, de orice. Nu a comentat nimeni. Ne-am gândit că vor fi trei luni. S-a prelungit un an”, a precizat Dorin Cojocaru.

Acest lucru nu s-a înțeles

Potrivit spuselor sale, în Ordonanța de urgență adoptată atunci se preciza că ”plafonarea adaosului comercial minus costuri directe și indirecte. Acesta nu este profitul? Dacă la adaosul comercial scazi costuri directe și indirecte, este profitul net. Cu alte cuvinte, este plafonat profitul. Pentru că, dacă materia primă se scumpea, costurile cu salarii, cu energia creșteau, creșteau și prețurile. Rămânea doar 20% profitul. Acest lucru nu s-a înțeles, iar așteptările au fost mari”, a subliniat președintele APRIL.

Cine stabilește acest lucru

În ceea ce privește acel ”dublu standard” despre care se vorbește atât de mult, Dorin Cojocaru crede că este o ”chestiune mai mult politică”. Pentru că, a continuat el, ”producătorul trebuie să se adapteze cerințelor clientului: putere de cumpărare, gusturi, preferințe. Niciodată nu o să găsiți un produs identic din Statele Unite cu cel din România.În primul rând pentru că acela este îndulcit cu zahăr din porumb, în timp ce în Europa, cu ștevie. Sau țuica: la olteni are 30-35 de grade, în Maramureș are 45-50 de grade. Este dublu standard? Laptele: laptele în zona submontană este la fel cu laptele din sud? Nu. Laptele dintr-o fermă de familie din zona Vâlcea este la fel cu laptele dintr-o fermă cu 1000 de vaci din județul Teleorman sau Olt? Nu. Depinde ce mănâncă vaca. Este dublu standard? Cine stabilește chestiunea această cu dublu standard? Trebuie să aibă aceeași rețetă, aceeași contribuție nutrițională. Asta este altceva”, a apreciat invitatul jurnalistului Mihai Ciobanu. 

Despre ce plan de investiții poate fi vorba?

Referindu-se la modificările fiscale din ultimul timp, Dorin Cojocaru a subliniat că unul dintre cei mai mari dușmani ai mediului de afaceri este lipsa de predictibilitate. ”Despre ce plan de investiții poate fi vorba, dacă mâine politicul schimbă regulile jocului în timpul jocului. Nu cumva apar niște riscuri foarte mari neluate în calcul? Și atunci ce este de făcut? Opresc investițiile. La nivel european au început să oprească investițiile” pe fondul politicii promovate de președintele SUA, Donald Trump. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 386688.95RON
1 ETH = 8553.01RON
1 LTC = 375.34RON
1 XRP = 9.56RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel